Är du sugen på att börja på en yogakurs men är lite förvirrad när det kommer till vilken sort? Lugn i stormen! Ta ett djupt andetag och läs vidare. Efter att ha tagit del av denna guide kommer du ha koll på de mest välkända yogaformerna.
Olika typer av yoga
1. Kundaliniyoga
Kundaliniyoga, eller Layayoga som yogaformen även kallas, kan användas i vardagen av alla oavsett ålder. Rörelserna är enkla och fokus ligger mer på intensiteten i andningen. I Kundaliniyoga handlar det om att bemästra sinnet.
Hitta en kurs i Kundaliniyoga
Förslag på kurser
2. Ashtangayoga
Ashtangayoga är den vanligaste yogaformen i Sverige. Den kan även ibland kallas för Poweryoga, då den är mer i västerländsk form och anpassad till vår livsstil. Ashtangayoga är väldigt fysisk, dynamisk och idrottslig. Din rörlighet och smidighet ökar samtidigt som du stärker koncentrationen, ökar kroppskontroll och medvetenheten i sinne och knopp.
Hitta en kurs i Ashtangayoga nära dig
3. Hathayoga
Hathayoga är ett samlingsnamn för all typ av fysisk yoga. Därför kan en kurs med hathayoga vara både mer eller mindre fysisk beroende på läraren. Målet med denna typ av yoga är att hitta en balans mellan fysisk och psykisk hälsa.
Hitta en kurs i Hathayoga nära dig
4. Satyanandayoga
Satyanandayoga fokuserar mycket på reningstekniker (rena näsgångar eller tarmar) och andningsövningar och meditation. En speciell systematisk djupavspänning på alla nivåer -Yoga Nidra - ingår i varje yogapass samt asanas (ställningar), pranayamas (andningsövningar) och dhyana (meditation).
Kurser i Satyanda yoga
5. Yinyoga
Yinyogan är en lugn typ av yoga och fokuserar på bindvävnad, leder och ligament. Fokusområden i Yinyoga är höften, låren, bäckenbenet och nedre delen av ryggen. Alla övningar utförs på golvet med avslappnade muskler och ställningarna hålls i 3-5 minuter. Medveten andning används för att känna vad som händer i kroppen och sinnet vid utförandet av Yinyogan.
Hitta en kurs i Yinyoga nära dig
6. Vinyasa Flowyoga
Yogaflow (eller Vinyasa Flow som den också kallas) har sitt ursprung i Ashtangayoga. Skillnaden mellan de två typerna är att positionerna alltid varierar i yogaflow, alltså fysiska övningar som ger kroppen styrka och kroppskontroll. Flowyoga ska få dig att känna dig viktlös, stark och i ett flöde.
Kurser i Vinyasayoga
7. Viryayoga
Viryayoga är en yogaform som tar hänsyn till hur våra kroppar är uppbyggda rent biomekaniskt alltså mekaniska problem i organiska system, det vill säga våra kroppar. Varje kroppsposition (asana) bygger vidare på den föregående för att du skall kunna jobba så välgörande, stärkande och skadefritt som möjligt.
Hitta kurser i Viryayoga
8. Bikramyoga
Bikramyoga är för dig som vill värma upp och stretcha ut muskler. Den har sitt ursprung i Hathayogan och består av 26 stycken asanas (kroppsrörelser). Det speciella med Bikram yogan är att den utförs under 90 minuter i ett uppvärmt rum med en temperatur på 38-40 grader.
Hitta kurser i Bikramyoga
9. Barnyoga
Det har tillkommit många typer av nya yogaformer som exempelvis dansyoga, familjeyoga eller barnyoga. I barnyogan flätas lek- och yogaövningar samman och fokus ligger på att må bra genom rörelse, andning och avslappning. Barnyoga stimulerar barnens kropps-kännedom, koordination, självkänsla och deras kognitiva förmåga. Det är en annorlunda fritidsaktivitet då den innehåller inga tävlingsmoment.
Hitta kurser i barnyoga nära dig
10. Hormonyoga
Hormonyoga är en blandning av hathayoga, kundaliniyoga och buddistiska meditationer. Hormonyogan hjälper dig bli kvitt eller lindra pms, du kan få ett bättre sexliv och slippa besvär som kommer i och med klimakteriet. Denna typ av yoga hjälper oss nämligen med att balansera östrogennivån. Fokus ligger på äggstockar, sköldkörtel, hypofys och binjurar Utövande av hormonyoga kan bota migrän och motverka torra slemhinnor.
Kurser i Hormonyoga nära dig
11. Gravidyoga
Gravidyoga är yoga för gravida som är i vecka 20 eller senare. Denna typ av yoga hjälper gravida att förbereda sig inför förlossningen genom att bli medveten om sin andning. Att kunna kontrollera sin andning är ett värdefullt verktyg i situationer såsom förlossningssmärta, oro, stress och annat som uppkommer vid en förlossning. Med hjälp av gravidyogan kan även problem med ryggvärk, bäckenbesvär, sömnsvårigheter och oro motverkas.
Kurser i Gravidyoga
12. Gongyoga
Gongyoga börjar som en vanlig yoga med asanas (yogaövningar) för att luckra upp lås vi kan ha i kroppen. Efter uppvärmning görs en gongavslappning, vilket innebär att alla deltagare Iigger ner, slappnar av och låter gongens vibrationer skölja över och genom alla deltagare. Genom Gongyoga kan vi lära oss att släppa stress och tankar, för att istället vara i nuet.
Hitta kurser i Gongyoga
13. Medicinsk yoga
Medicinsk yoga används idag som ett verktyg inom rehabiliteringen i sjukvården. Den kan också användas i förebyggande syfte för att nå en fysisk och psykisk balans. Medicinsk yoga vänder sig till alla som utövar yoga och har sina rötter i Kundaliniyogan. Medicinsk yoga kan ge dig minskade stresshormoner, bättre sömn, mindre värk och smärta, bättre immunförsvar, stärkt självkänsla, ett lugnare och tryggare sinne, ökad rörlighet samt en fantastisk möjlighet till återhämtning och läkning.
Kurser i Medicinskyoga i din stad
14. Mindfulnessyoga
Mindfulnessyoga handlar om att befinna sig i nuet snarare än att vara upptagen i tankar om vad som har hänt eller kommer att ske. Under ett pass med Mindfulnessyoga ligger fokus på närvaro, andning och kroppsmedvetenhet. Deltagarna får göra uppmjukande och stärkande yogarörelser, andningsövningar och meditera. Mindfulnessyoga ger dig verktyg mot stress och splittring.
Hitta kurser inom Mindfulnessyoga