Sök kurs 👉

Få ihop livspusslet med enkel vardagsmat

Hur gör man vardagsmatlagningen roligare och mindre tidskrävande? kurser.se har fått ta del av mat- och livsstilsbloggaren Sandra Callermos tips för att göra matlagning till en rolig del av vardagen, både för vuxna och barn. Sandra tipsar om att hålla det enkelt och att försöka göra några portioner för mycket.

Sandra Callermo

kurser.se har fått ta del av mat- och livsstilsbloggaren Sandra Callermos tips för att göra matlagning till en rolig del av vardagen, både för vuxna och barn. 

Våga byta ut något i dina standardrätter

Sandra tipsar om att hålla det enkelt och att försöka göra några portioner för mycket. På så sätt har du matlådor redo för dagar du inte hinner eller orkar laga mat. Om du utgår ifrån dina återkommande favoriter i vardagen och sedan testar att byta ut något i den rätten, så har du plötsligt en helt ny rätt. Sandra drar som exempel: att byta ut korven i korvstroganoff till halloumi, eller att tillsätta kokosmjölk och lite asiatiska kryddor i den klassiska köttfärssåsen. Våga byta råvaror och använda kryddor. Det kan vara så enkelt som att ta ris istället för pasta.

Utgå från proteinet

Sandra avråder från att köpa samma matvaror som du alltid köper. När Sandra handlar mat så utgår hon från en proteinkälla, som till exempel: bönor, linser, kyckling, fisk, ost eller kött, för att sedan välja rotfrukter, grönsaker och tillbehör. Istället för att vara bestämd vid en speciell fisk, kyckling eller korv så kan du se på priser, vad som är nedsatt, alternativt i säsong. Finns det något som du kan byta ut till ett billigare alternativ? Sandra brukar försöka variera sin kost med olika protein, exempelvis genom att äta kyckling en dag och vegetariskt med bönor och linser en annan.

Hur kan man skapa matintresse hos barn och få dem involverade?

- Att bara låta dem vara med i köket är nog det viktigaste, säger Sandra. Oavsett om de sitter i diskhon och leker med vatten eller sitter vid köksön och snacksar på en morot, så känner barnen att de får vara med. Låt dem provsmaka och få hjälpa till att röra i grytan. Det är kul både för föräldrar och barn när de får vara med, välja mat och lägga upp på sin egna tallrik. På så sätt får barnen känna, redan i tidig ålder, att matlagning är roligt och något som alla kan vara delaktiga i. 

Hitta inspiration och gör storkok på fynden

Sandra läser mycket bloggar, tidningar och inlägg på Instagram om mat. Där hittar hon mycket inspiration och tips till vad hon kan laga. Det är ett bra sätt att upptäcka rätter som du inte brukar laga och genom dem kan du även hitta på andra. 

- Gå efter vad du tycker är kul, hellre än vad som är trendigt just nu, uppmanar Sandra.

Ett annat tips är att göra storkok, när du har tid, för att alltid ha något färdigt i frysen som du bara kan värma på. Om du har väldigt lite tid över på dagarna, till att laga mat, så tycker Sandra att detta är ett bra sätt att minska den dagliga stressen. Hon menar att matlagning ska vara kul och inte något jobbigt. Du kan till exempel göra i ordning en gratäng som bara är att ställa in i ugnen när du kommer hem från jobbet.

Sätt mål för dig själv, som exempel: denna vecka ska jag laga 1 ny maträtt, eller bara: denna vecka ska jag hinna göra ett storkok för att kunna frysa in. 

Sandra berättar att hon älskar att stå i köket, men att hon också kan bli less ibland när klockan springer iväg, barnen skriker eller om hon tagit sig an en ny rätt som inte vill samarbeta. Huvudsakligen försöker hon förbereda för att sådana situationer inte ska uppstå, genom att alltid ha något förberett i frysen eller att ha basvaror hemma.

Bra basvaror att alltid ha hemma

Något som Sandra alltid har hemma är ägg, crème fraiche, köttbullar, pasta, bönor och krossade tomater. Sedan har hon alltid frysta grönsaker och majs på burk, så det gröna ska komma med utan att hon har färskvaror hemma. På detta sätt kan hon alltid laga några olika rätter, beroende på vad de skulle vara sugna på, utan att behöva komplettera med ett affärsbesök i onödan.

3 enkla recept på vardagsmat

1. Rotfruktspytt

Använd till exempel rotfrukter, grönsaker, lök, kyckling, halloumi och svamp. Ta det du har hemma helt enkelt och servera sedan med ett ägg, eller det du känner för.

2. Pasta med tomatsås

Tillsätt valfritt protein. Tomatsåsen kan du även göra storkok av och frysa in. Sedan kan du byta ut proteinet till något nytt inför nästa middag, exempelvis bacon, kyckling, tofu, bönor eller morötter.

3. Allt-på-en-plåt

Även här kan du använda dig av det du har hemma. Som exempel:

  • Lägg grovt tärnad sötpotatis, tillsammans med någon mer rotfrukt, på en plåt med vitlök och olja.
  • Ställ in plåten i ugnen och låt stå i ungefär 20 minuter.
  • Skär upp korv i grova bitar som du lägger på plåten och kör därefter in plåten i ugnen igen, i cirka 10 minuter.
  • Under tiden som plåten är i ugnen kan du fixa grönkål, spenat, nötter, ost eller något annat som du vill strö över maten. Du hinner även duka, plocka undan och tända ljus.
  • Denna maträtt ger minimalt med disk!

Hitta en kurs i matlagning här


Annonser