Du behöver inte vara vegan för att vara intresserad av en vegansk matlagningskurs. Att äta veganskt behöver inte heller betyda att du endast äter hälsosamma sallader. Med en kurs i vegansk matlagning kan du hitta nya sätt att hantera och laga dina råvaror på, få inspiration till nya rätter och lära dig om olika matkulturer som i stor grad äter och lagar vegansk mat.
I en kurs i vegansk matlagning får du lära dig att laga alltifrån biffar på rotfrukter och linser till olika pajer och olika såser samt dressingar. Kurs i vegansk matlagning passar dig som gillar att laga mat och vill upptäcka det veganska köket, men även till dig som är äter kött, är vegeterian eller vegan.
Vad är veganism?
Veganism är ett levnadssätt där kosten är helt fri från animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, ägg, honung och mjölkprodukter. I vegansk matlagning är kosten baserad på framför allt baljväxter, nötter och spannmål. Som substitut för köttprodukter används oftast tofu och tempeh.
Raw veganism
Raw veganism är en kost som kombinerar raw food och veganism. På samma sätt som veganism exkluderar animaliska produkter gör även raw veganism detta. Maten får inte tillagas på en temperatur över 48 grader. Det som får ingå i kosten är råa grönsaker och frukt, nötter, frön, örter, svampar, groddar och färsk juice.
Det finns många ingredienser att använda sig av när det kommer till vegansk matlagning och ett par av dessa är tofu, sojabönor och olika sorter av nötter.
Tofu - en typisk ingrediens i vegansk matlagning
Tofu är en substitut för mjölkprodukter i veganska maträtter och är gjord på sojabönor. Med sin neutrala smak passar det in i det mesta såsom glass, vegansk ost och vegansk köttimitation. Tofu går oftast att hitta i japanska och kinesiska matbutiker då det är en basvara i det östasiatiska köket.
Sojabönor - stark proteinkälla
Sojaböna är en växt som härstammar från Östasien. Denna används oftast i vegansk matlagning och är grunden av tofu. Den är populär då bönan innehåller 39% protein och är ett vegetabiliskt fullvärdigt protein. Med sojabönor görs även sojakött som finns i många olika former, till exempel färs, strimlor, grytbitar, filéer och biffar. Sojakött har neutral smak och kan smaksättas efter eget tycke. Edamamebönor som är en japansk sojaböna äts oftast ångkokta som snacks, i soppor och veganska/vegetariska maträtter.
Vad är skillnaden på en vegan och en vegetarian?
Skillnaden på en vegan och en vegetarian är att en vegan utesluter alla animaliska produkter från sin livsstil men framför allt från sin kost. Vegetarianen äter inte kött, fisk och fågel men äter mejeriprodukter som ost, yoghurt och ägg. Det finns även andra sorts vegetarianer som kallas för lakto-vegetarianer, de äter mjölkprodukter men inte ägg. Ovo-vegetarianer som äter ägg, men inte mjölkprodukter. Därför baseras vegansk matlagning på baljväxter och nötter och även tofu, tempeh eller seitan.