– Om jag vill gå en kurs? Ja absolut, men det är svårt att hinna. Dessutom kostar det ganska mycket och jag är osäker på hur jag tar reda på om det är värt det. Plus att jag avskyr att vara nybörjare.
Känner du igen dig? Många drömmer om att lära sig franska, bli mästare på att brygga öl eller skriva en bok. Men få tar steget från soffan till kurslokalen. Varför?
Vi vet att en aktiv fritid fylld av nya kunskaper och kreativitet får människor att växa. Men vi vet också att det finns flera hinder som ska besegras innan vi tar steget och faktiskt unnar oss det. Här är de främsta anledningarna till att många stannar hemma – och hur du kan motverka dem.
1. Jag har inte råd
Ja, det kan kosta mycket – men kostar det verkligen för mycket? Att lära sig spela hockey eller att börja rida är generellt sett ganska dyrt, men det finns sätt att hålla kostnaderna nere även om du vill hålla på med en dyr hobby. Det finns också ett värde i att prioritera en kurs som skulle förgylla din vardag.
Om målet är att lära sig något nytt och inte fylla din fritid med en långtgående kurs finns det många intensivkurser som bara är några dagar och kostar mindre än de som sträcker sig över en termin. Det finns också vissa kurser online som generellt sett kostar mindre än de som arrangeras i kurslokaler.
2. Jag hinner inte
Okej, vissa personer hinner faktiskt inte gå en kurs. Tiden går helt till andra saker. Men handen på hjärtat: är du verkligen en av dem eller handlar det här om att du hellre tar det lugnt när du väl är hemma från jobbet? Att lära dig något du verkligen är intresserad av och hitta glädjen i det kommer att ge dig energi som du inte hade från början och bli något som du ser fram emot. Att gå en kurs ska inte vara något tvång, det ska vara ett glädjande inslag i din vardag.
Men absolut, fritiden är din fristad och det är viktigt att hinna med nedvarvning också. Så slå två flugor i en smäll och gå en kurs i meditation, yinyoga eller mindfulness.
3. Jag vill inte vara sämst på någonting
Du kommer garanterat inte att vara sämst, men inte bäst heller. Hur skulle du kunna vara det om du är nybörjare? Och hur skulle du kunna bli bättre på någonting om du är rädd för att visa att du inte kan från början? Nej, precis.
Du som verkligen, verkligen vill lära dig att segla eller spela piano men stoppas av oron inför dina egna tillkortakommanden kan tänka på att du redan efter första lektionen har kommit en bit på vägen. Det går snabbt att gå från helt grön till erfaren om man lägger ribban på rätt nivå.
Om det fortfarande känns läskigt att vara nybörjare kan du försäkra dig om att kursen du har valt riktar sig till de som är 100 procent nybörjare. Att lektionerna ligger på en så pass bra nivå att ingen som redan kan är intresserad och att du som är helt ny lär dig snabbt.
4. Jag vet inte hur jag hittar en kurs
Det är många som undrar hur de ska ta första steget för att hitta en kurs de faktiskt vill gå. Därför finns kurser.se – en plattform med över 10 000 kurser från fler än 400 arrangörer. Här kan du filtrera på olika kategorier och platser och filtrera dina resultat på till exempel pris och betyg från tidigare kursdeltagare. Du kan också jämföra olika kurser som verkar intressanta och be om att få mer information från arrangören.
För dig som behöver mer inspiration för att hitta rätt sorts danskurs eller vill ha en ny hobby men inte vet mer än så har vi en hel sektion med artiklar, inspiration och quiz. Gå loss och hitta något som intresserar dig!
5. Jag är osäker på kursens kvalitet
Okej, så du kommer att lägga tid, pengar och energi på en kurs – hur ska du veta om du har gjort ett bra val? Att på förhand veta om kursen kommer att leva upp till dina individuella förväntningar är jättesvårt. För att få en bättre inblick kan du läsa kursarrangörens recensioner på kurser.se. Du kan också läsa på om kursledaren för att se om hen verkar vara förtroendeingivande, kunnig och ger deltagarna en positiv upplevelse.