Kursbeskrivning
Bli sommelier med en flexibel distansutbildning
Vill du arbeta som sommelier på restaurang/vinbar, som vinimportör eller bara vidga ditt redan befintliga vinintresse? Som certifierad sommelier har du de kunskaper som behövs för att arbeta professionellt med drycker.
Eftersom det är en distansutbildning utan träffar där du bestämmer tempo själv kan du läsa vår sommelierutbildning vid sidan av arbete eller studier. I utbildningen kommer du läsa in olika block med teori och utföra teoretiska uppgifter samt göra praktiska vinprovningar. Du kommer lära dig vad yrket som sommelier innebär, kombinera vin med mat, olika druvor, vinrankan och druvans anatomi, vinhistoria, vinframställning samt hur en vinprovning går till och mycket mer.
Utbildningen passar både dig som vill arbeta som sommelier och dig som vill fördjupa dig mer i vinets värld.
Det här får du
Efter att du har anmält dig till utbildningen får du ditt startpaket skickat till dig inom en vecka. Startpaketet innehåller en servitörskniv med korkskruv, champagnestopper, aromahjul, vinprovningsark, vinkasse samt en väska där du kan samla ditt material.
Du får ett inlogg till din elevportal där du har tillgång till filmer, inläsningsmaterial, bilder, ett unikt druvbibliotek med ca. 100 olika druvsorter, presentationer samt filer att ladda ner. I elevportalen kan du även chatta med andra elever som är inloggade samtidigt. Inköp av vin till vinprovningarna tillkommer. När du är klar och godkänd på utbildningen får du även hemskickat ditt certifikat samt ett broderat sommelierförkläde.
Du läser in teorin, ett block i taget och får efter varje block uppgifter att lämna in via mail, eller via din elevportal. När dina uppgifter för varje block är rättade och godkända skickar vi dig nästa block.
Du ska ta dig igenom 7 block som avslutas med ett certifieringsprov. Se lista med kursinnehåll nedan.
Du har alltid tillgång till din kursledare som guidar dig i dina frågor så du kan nå dina drömmar.
Det här kan du jobba med efter utbildningen
Efter din utbildning kan du arbeta som sommelier, vinimportör, eller glänsa med dina kunskaper i ditt eget vinintresse.
Du kan bland annat efter avslutad utbildning:
- Utföra analyser av viner
- Matcha vin med mat
- Veta skillnaden mellan olika klassifikationssystem
- Historia om vintillverkning och vinets spridning i världen
- Hur vinframställning går till
- Skillnaden mellan Gamla Världen och Nya Världen
- Kunskap om olika druvsorter
- Serveringsteknik
- Komposition av vinlista
- Kundbemötande och säljteknik m.m.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Du ansöker via Wine Legs hemsida, wine-legs.com eller via intresseformuläret nedan. Ring Wine Legs vid frågor på 0760-340 420.
Inga särskilda förkunskaper krävs. Utbildningen kan läsas som nybörjare och du behöver endast en dator med internetanslutning som utrustning – allt kursmaterial ingår i utbildningen förutom vin till provningarna. Älskar du vin och vill lära dig mer om druvor, matcha vin med mat, vinframställning samt lagring och förvaring? Då passar den här sommelierutbildningen dig perfekt!
Video
Kursintyg
Innehållet i utbildningen är likt WSET Level 1 och Level 2. Kursinnehållet i de olika blocken är bland annat:
BLOCK 1
Verktyg studieplanering
Hur vin definieras
Vad är egentligen vin?
Vinets historia Gamla Världen
Historia stora drycker
Odling
Vinstocken, sjukdomar i vingården
Beskärning
Från druva till flaska
Framställning och produktion av vin
Eko, vegan, natur och bio – vad är vad?
Vinetiketten – vad kan du få fram genom att titta på etiketten – olika exempel
Förpackningar – kort om flaskor, bag-in-box, burkvin, pet
Tillsatser och processhjälpmedelDefekter – olika förekommande defekter, djupdykning
Quiz
Inlämningsuppgifter
BLOCK 2
Alkoholfritt vin – varianter, framställning
Vinordlista – viktiga ord inom vinkunskap
Människans olika sinnen – Smaksinnet, Luktsinnet och Synsinnet
Ordningsföljd och metoder för att prova vin
Det här påverkar dofter och smaker i vin
Aromer och dofter – skillnad på arom och bouquet
Titta på vinet – analys
Lukta på vinet – analys
Smaka på vinet – analys
Vinets färg
Definitiv upplevelse av vinet
Provningsöverblick
Djupdykning i aromer/dofter vin – tekniker för att hitta dem och kategorisera dem
Blindprovning – så här går det till
Quiz
Inlämningsuppgifter
BLOCK 3
Gamla världen – fördjupning historia
Second wines
Lägen och beteckningar, uttryck
Druvor
Frankrike – Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhône, Loire, Alsace m.fl.
Champagne – druvor, cru-indelningar, etiketten
Italien – Piemonte, Toscana, Venetien, Sicilien, Sardinien m.fl.
Spanien – Rioja, Priorat, Ribera del Duero m.fl.
Portugal – Dourodalen m.fl.
Tyskland – Mosel m.fl.
Österrike
Grekland
Vinprovning Gamla Världen
Quiz
Inlämningsuppgifter
BLOCK 4
Gamla Världen forts.
Nygamla länder
Nya länder
Vilka olikheter finns i Gamla och Nya Världen?
Hållbart vinmakeri Nya Världen
Klassificeringar Nya Världen
Nordamerika
Centralamerika
Sydamerika
Oceanien – Australien och
Nya Zeeland
Sydafrika
Vinprovning Nya Världen
Quiz
Inlämningsuppgifter
BLOCK 5
Sommelieryrket
Gästen och sommelieren
Etiska reflektioner i förhållande till förväntad merförsäljning
Service
Servering
Glas – varianter och skötsel
Teknik – öppna en vinflaska
Dekantering och luftning
Andra drycker så som alkoholfria drycker, whisky, rom, cognac, kaffe och te m.fl
Provningsmetodik sprit – hur man bedömer/provar sprit
Provningsmetodik öl – hur man bedömer/provar öl
Matcha mat och dryck
Genomgång grundsmaker
Matchningstest
Inköp och prissättning
Komposition prislista
Typografi och pappersval vinlista
Quiz
Inlämningsuppgifter
BLOCK 6
Druvkunskap
Lär dig om karaktärer för ca. 100 druvsorter
Karaktär, aromer, matchning med mat, här växer druvan m.m.
Airén
Barbera
Brachetto
Chenin Blanc
Frappato
Grechetto
Mencía
Monastrell
Petit Verdot
Pinotage
…och många, många fler.
Quiz druvkunskap
BLOCK 7
Alkoholens inverkan på kroppen
Certifieringsprov med inlämningsuppgifter
Utbildningen innehåller omfattande teoretiskt material, praktiska övningar och vinprovningar, quiz samt inlämningsuppgifter. Efter avslutad och godkänd utbildning får du ditt certifieringsbevis som visar att du genomfört hela utbildningen. Du kan då titulera dig Certifierad sommelier.
Kostnader
Sommelierutbildningen är helt på distans och sätter igång så fort du har gjort din beställning. Inga fasta starter.
Välj om du vill betala hela kursen direkt 29 900 kr och betala med kort eller faktura eller om du vill dela upp betalningen på 3, 6, 12 eller 24 månader.
Kursledare
Du har alltid tillgång till din kursledare som guidar dig i dina frågor så du kan nå dina drömmar.
Läs mer om din elevportal och kursledare på vår hemsida wine-legs.com