Sök kurs 👉

Bli högläsare!

Längd
1 timmar på 1 tillfällen
Pris
0 SEK
Längd
1 timmar på 1 tillfällen
Pris
0 SEK
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Högläsning
Vill du ge personer som har svårt med läsningen tillgång till böcker, nyheter och information? Då kan du bli högläsare!

De flesta människor läser många gånger varje dag. Tidningar, räkningar, recept, tidtabeller – vardagen är fylld av olika slags information. Läsning gör oss delaktiga i samhället. Det bidrar även till språkutveckling, ökade kunskaper och demokratisk delaktighet. Läsning ger minnesträning, uppmuntrar till nya sätt att se på situationer och skänker gemenskap, harmoni och glädje. Läsning vidgar världen och bryter isolering.

Men det finns många som inte kan eller orkar läsa. Vardagslivet blir svårare och det finns risk för utanförskap. Alla som vill läsa och ta del av information men inte kan av olika skäl, ska få den hjälp som passar dem.

Frivilliga och anhöriga – bli högläsare!
Personer med demens kan få en stunds lugn, närhet och stimulans med hjälp av högläsning. Högläsare är frivilliga som besöker äldreboenden eller dagverksamheter för en stunds läsning tillsammans. För att lyckas fullt ut som högläsare, behövs en engagerad kontaktperson på stället där man läser. Det är viktigt för kontinuiteten och deltagandet.

Högläsarens uppgifter:
Hålla regelbundna högläsningsstunder i små grupper.
Stämma av med sin kontaktperson om tid, lokal och annat praktiskt.
Hitta lämplig läsning till högläsningsstunden.

Vi har kontinuerliga träffar för högläsare där man lär man sig mer om fördelarna med läsning och tips på lättlästa böcker. Som högläsare får man gratis tidningen Läsombudet, som handlar om lättläst och läsning i omsorgen. Biblioteket bidrar med inspiration och lästips.

Är du intresserad av att bli högläsare för personer som bor på ett äldreboende?
Kontakta Tina Andréasson på tel 072-076 22 80 eller tina.andreasson@sv.se

Läs mer hos Myndigheten för tillgängliga medier: www.mtm.se

Veckodag:
Tid: 00:00-00:00
Lokal:
SV Jönköpings Län

Studieförbundet Vuxenskolan - Jönköpings Län

Studieförbundet Vuxenskolan vill ge människor möjligheter. Därför erbjuder vi en bred verksamhet med studiecirklar, kurser och kulturaktiviteter i hela Jönköpings län. Vi samarbetar också med en mängd organisationer och föreningar. På vår hemsida hittar du kurser i flera olika ämnen...

Läs mer och visa alla kurser med SV Jönköpings Län

Highlights