Kursbeskrivning
Förarintyg för båt - grundkursen inom sjöliv för dig som är nybörjare, eller nästan nybörjare på båtar.
För att du ska kunna färdas säkert med båt fordras både teoretiska och praktiska kunskaper i navigation, sjömanskap, sjösäkerhet, sjövett, sjöväder och miljövård. Styrbord, babord, prickar och enslinje - begreppen är många att hålla reda på. Allt blir enkelt att förstå när en kunnig ledare undervisar. Du lär dig navigera inomskärs med en mindre fritidsbåt. Efter avslutad kurs anordnas teoretiskt prov för Förarintyget. Utöver kursen erbjuds även ett praktikpass till sjöss.
Upplägg
- Vi träffas 6 tisdagkvällar kl 18.00-21.00. Prov för förarintyg kommer att erbjudas efter sista kurstillfället.
- Ingen kurs röda helgdagar. Gruppen kommer överens om eventuella skollov.
- I lokalen finns kylskåp och mikro.
- I lokalen finns kaffe och te.
- Båtpraktiken som erbjuds ligger oftast under en lördag eller söndag, datum bestäms i samråd med gruppen. Praktikpasset tar ca 4 timmar att genomföra (kostnad för praktiken tillkommer).
Provskrivning
För att kunna skriva provet för ditt båtintyg efter avslutad kurs behöver du:
- Först köpa en provlicens och registrera dig hos NFB: NFB - Nämnden för båtlivsutbildning
- När du har köpt licensen anmäler du dig till ett skrivningstillfälle på Medborgarskolans webbsida: Boka prov - NFB Båtintyg som Medborgarskolan anordnar runt om i Sverige.
- Provet kan endast startas och genomföras på plats i vår lokal.
- Du får en kallelse innan provskrivningen med utförlig info om lokal, vad du behöver ha med dig, portkod osv.
Ledare
Kursledare är Johan Bergström som undervisat inom sjöliv i många år. Johan har jobbat på Sjöfartsverket i 6 år men driver sedan flera år företag med båt i Vätterns norra skärgård. Han har en gedigen erfarenhet och kompetens inom båt, sjöliv, säkerhet till sjöss mm.
Det är något speciellt med våra kursledare! Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.
Förkunskaper
- Minimiålder 13 år.
- Inga förkunskaper behövs men då takten i kursen är hög behöver du vara studiemotiverad.
- Vana av att vara på sjön är en fördel.
Kursmaterial
Kursmaterialet (ca 600 kr) behöver du själv inhandla och ta med till starten. Du behöver följande material:
- Kurs & Bäring, grundbok
- Kurs & Bäring övningsbok Öst.
- Övningssjökort nr 616
- Kort1
- Passare
- Modern transportör
- Nautisk linjal
- Blyertspenna och sudd
- Anteckningsblock (A4)
Kostnad för examination (totalt 650 kr) och eventuell båtpraktik tillkommer.
Rabatter
- Hjertmans båttillbehör i Norrköping erbjuder ett paketpris på kursmaterialet för Medborgarskolans kursdeltagare.
Vid köp av kurspaketet erhåller du avtalsrabatt 10% på ordinarie priser under innevarande termin. Villkoret är att du finns med i vårt kundregister. Om du inte redan finns med så läggs du till på cirka 1 minut i kassan. - Bryggboden har bra rabatter på kurspaket (se utbildningspaket för Medborgarskolan Östergötland) när du beställer via webben.
- Du som är medlem i en båtklubb eller i Kryssarklubben S:t Annakretsen eller har din båt försäkrad hos Svenska Sjö får 10% rabatt på kursavgiften. Uppge ditt medlemsnummer/försäkringsnummer vid anmälan.
- Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln och 6 procent rabatt hos Bokus. Läs mer under förmåner. https://www.medborgarskolan.se/formaner/
- Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har godkänt båtintyg. Har du båten försäkrad hos Svenska Sjö erbjuds du 20% rabatt på försäkringen hos dem när du har tagit förarintyget genom oss.
Bra att veta
- Kursstart kan komma att ändras och att startdatum är preliminärt.
- Observera att du alltid får en kallelse innan kursstart.
- Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
- Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
- Vill du och medlemmarna i din båtklubb anordna en kurs hos er? Hör av er till oss så kan vi hjälpa er med kursbok, lärare, lokaler eller annat.
Medborgarskolan och folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.
Kommande kursstarter
Intresseanmälan
Välkommen till Medborgarskolan Region Öst
Medborgarskolans kursverksamhet bedrivs i 229 kommuner över hela Sverige. Här hittar du alla kurser som erbjuds i Blekinge, Småland och Östergötland. Välj mellan allt från kvällskurser i fotografering till helgkurser som ger dig förarintyg för fritidsbåt. Varför inte lära dig...