Förarintyg båt
-
Uppsala
-
Från 2 695 SEK
-
2025-02-25
Förarintyg båt
-
Strängnäs
-
Från 2 695 SEK
-
2025-03-20
Förarintyg båt, distans i realtid
-
Distans
-
Från 2 695 SEK
-
2025-04-01
Förarintyg båt, distans via Zoom
-
Distans
-
Från 2 695 SEK
-
2025-01-21
Förarintyg för båt
-
Åmål
-
Från 1 650 SEK
-
2025-03-04
Förarintyg Båt
-
Karlstad
-
Från 1 990 SEK
-
2025-03-03
ABC i motorbåtsmanövrering. Båtpraktik 4 tim eller 2 dagar (även vattenskoter)
-
Flera orter (2)
-
Från 2 950 SEK
Förarintyg för båt
-
Helsingborg
-
Från 2 495 SEK
-
2025-02-03
Förarintyg för båt
-
Helsingborg
-
Från 2 495 SEK
-
2025-03-24
Båtutbildning- privatlektioner
-
Flera orter (2)
-
Från 5 800 SEK
Förarintyg Båt
-
Karlstad
-
Från 1 990 SEK
-
2025-01-22
Förarintyg för båt
-
Malmö
-
Från 2 495 SEK
-
2025-01-30
Förarintyg för båt
-
Ystad
-
Från 2 495 SEK
-
2025-03-11
Förarintyg för båt
-
Uddevalla
-
Från 2 250 SEK
Förarintyg båt
-
Nässjö
-
Från 2 290 SEK
-
2025-01-20
Förarintyg för båt
-
Kungsbacka
-
Från 1 495 SEK
-
2025-01-30
Förarintyg för båt
-
Mariestad
-
Från 2 995 SEK
-
2025-03-19
Förarintyg båt
-
Uddevalla
-
Från 2 695 SEK
-
2025-03-02
Här hittar du information som hjälper dig i ditt val av kurser inom båt- och sjöliv. Det finns många typer av båtlivsutbildningar som ger dig de intyg och certifikat som behövs på sjön vad det gäller navigering, säkerhet, teknik och drift. Att gå en seglingskurs innebär att du både får vara med om ett fartfyllt äventyr och att du får de viktiga sjö- och båtkunskaper som du efterfrågar. Listan innefattar de vanligaste nautiska kurserna och tar upp de mest centrala delarna inom respektive kurs. Behöver du mer information ber vi dig kontakta respektive kursarrangör så kan de guida dig till rätt kurs.
Vill du gå en intensivkurs inför nästa säsong? Kika in här och hitta intensivkurser inom båt. Har du mer tid på kvällarna kan du gå direkt till kvällskurser inom båt och sjö.
Förarintyg - förarbevis för båt
Förarintyg är den vanligaste och mest grundläggande navigationskursen. Förarintyget ger dig grundläggande kunskaper i säkert framförande av fritidsbåt inomskärs i goda siktförhållanden. Skärgårdsskeppareintyg eller förarbevis, som den också kallas, är ett bevis att du har grundläggande kunskaper inom sjösäkerhet, navigation och sjövett. Kursen tar också upp olika metoder för navigering, väjningsregler, ljussignaler och säkerhetstänkande.
Ett förarintyg kan läsas på distans, som intensivkurs eller som en längre kurs med flera praktiska inslag. Kursen avslutas med ett teoretiskt prov som avläggs hos en godkänd provsförättare. Efter godkänd examen har du ett bevis som du visar upp för att få ditt båtkörkort. Förarintyget är också ett krav om du vill hyra en båt utomlands och inom kort också i Sverige.
» Förarintyg Stockholm
» Förarintyg Göteborg
» Förarintyg Malmö
» Förarintyg distanskurs
Prövningen för godkänt Förarintyg ska vara skriftlig men kan kompletteras med ett muntligt förhör. Med prövningen avses:
1) Kännedom att en sökanden utan krav på detaljkunskap på ett i huvudsak riktigt sätt kan redogöra för aktuellt avsnitt.
2) Kunskap att en sökande med krav på detaljkunskap på ett riktigt sätt kan redogöra för aktuellt avsnitt.
3) Färdighet att en sökande under realistiska tidsförhållanden praktiskt kan lösa aktuell uppgift på ett godtagbart sätt.
Kustskepparintyg / Skepparexamen
Kustskepparintyg är nästa steg i din nautiska utbildning och ses som en fortsättningskurs till Förarintyg. Kustskepparintyget är ett krav för framförande av båt som är större än 12 x 4 meter. För att kunna ta kustskepparexamen krävs att du har haft förarintyget i minst en månad. Kustskepparintygskursen ger dig ökad kunskap om bland annat mörkernavigering och du vässar dina navigationskunskaper. Du lär dig tyda missvisningar och deviationer på sjön. Kustskepparintyg är ett intyg om att innehavaren vid prövning visat sig ha tillräckliga teoretiska kunskaper om sjövägsregler, navigation, båtlivskunskap m.m. Efter genomförd kurs får du framföra ett fritidsfartyg i dagsljus, mörker och nedsatt sikt.
Prövningen består av ett skriftligt prov och vid behov ett muntligt förhör som genomförs vid ett och samma tillfälle. Det skriftliga provet ska genomföras på högst två timmar. Det muntliga förhöret ska ske i form av individuellt förhör med utgångspunkt från resultatet av det skriftliga provet. Vid prövningens slut ska förhörsförrättaren meddela, om prövningen godkänts eller ej. Då Kustskepparintyget kräver praktiska övningar är det inte möjligt med en distanskurs. Däremot anordnar flera båtklubbar intensivkurser för Kustskepparexamen.
Seglarintyg - kurser i segling
Seglarintyg finns för dig som vill ta en seglingskurs och lära dig mer om segling. Kurser i segling och seglarintyg kan läsas på tre nivåer, Seglarintyg 1, 2 och 3.
Seglarintyg 1 är en nybörjarkurs och du behöver inga förkunskaper. I kursen lär du dig grundläggande kunskaper i segling, sjömanskap och terminologi. Du kommer lära dig hantera en mindre segelbåt inomskärs i milda väder- och siktförhållanden. Denna kurs är att rekommendera om du är nybörjare och vill lära dig segling från grunden .
Seglarintyg 2 är en fortsättningskurser som ger dig fördjupande kunskaper och lär dig att få mer fart på båten.
Seglarintyg 3 är ytterligare en fortsättningskurs som ger dig kunskape om "nästan allt". Du lär dig att själv segla inomskärs i ombytliga väderförhållanden, trimma segel, kryss-, slag och gippteknik.
VHF/SRC-certifikat
Du som vill använda dig av en VHF-radio när du är ute och kör båt måste ha ett så kallat SRC-certifikat. VHF-certifikat uppdaterades till SRC år 2000 efter att nya regelverk för nödsignalering tillkom. SRC-certifikat är internationellt erkänt och är ett krav för att kommunicera via frekvenser för VHF-trafik. Med en VHF-radio kan du kommunicera med andra fartyg såväl som med kustradiostationer längst kusten. En kurs lär dig bland annat att om trafikteknik och att utför nödanrop.
Fartygsbefäl
För dig som vill köra fartyg i kommersiell trafik, till exempel som fartygsbefäl på en båt som transporterar människor eller gods, finns utbildning som leder till fartygsbefälexamen.
Navigationskurser
På kurser.se hittar du alla typer av navigationskurser för både motorbåt och segelbåt. Till navigationskurs räknas förarintyg, kustskeppare, utsjöskeppare, oceanskeppare och Fartygsbefälsexamen klass VIII.
Sjösäkerhet
På ett år registreras ungefär 1000 räddningsfall på sjön i Sverige. Av dessa gäller över 700 stycken fritidsbåtar. I väntan på ett kommande båtkörkort eller liknande lagstadgning anser vi på kurser.se att alla som vistas ute till sjöss borde skaffa sig kunskap för att på så sätt kunna njuta av säkert båtliv.
Den mest grundläggande kursen inom området är utan tvekan förarintyg som också är den kurs som med stor sannolikhet kommer ligga som grund för utvecklingen av det kommande båtkörkortet. Kursen behandlar bland annat navigering, båtens egenskaper, sjömanskap och sjöregler men syftar också till att ge dig så pass mycket kunskap att ditt förhållningssätt och dina attityder skapar större säkerhet för dig, din besättning och omgivning.
Artiklar inom Båt och Sjö
» Senaste nytt om båtkörkortet
Letar du efter aktiviteter på sjön för företag?
På aktivitet.se hittar du en uppsjö av aktiviteter och upplevelser som alla förlagda ute på havet. Oavsett om det gäller seglingscharter, vattenskotersafari eller längre kryssningar är alltid havet och den friska luften uppskattat inbjudande till härliga upplevelser. Aktiviteterna passar oftast både för företagsevents, dig som privatperson och som present till någon nära. På aktivitet.se hittar du massor av spännande och minnesvärda aktiviteter och upplevelser på vatten, till exempel som att åka RIB!