Sök kurs 👉

Kanalintyg

Längd
4 timmar
Pris
990 SEK
Nästa kurstillfälle
7 december, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
4 timmar
Pris
990 SEK
Nästa kurstillfälle
7 december, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Kanalintyg

Oavsett om du drömmer om att segla längs de franska kanalerna, utforska de tyska floderna eller ta dig genom Nederländernas vattenvägar, är kanalintyget din nyckel till dessa äventyr.

Innehåll

Med ett kanalintyg öppnar du dörren till några av Europas vackraste och mest unika vattenvägar. Kanalintyget ger dig de specifika kunskaper du behöver för att navigera säkert och smidigt genom slussar, kanaler och floder i Europa, vilket är ett måste för dig som vill uppleva den charmiga och avslappnade atmosfären i Europas kanalsystem.

I denna kurs får du kunskap om viktiga regler, hur man hanterar slussar och broar, samt tips för säker kanalnavigering. Kursen ger dig kännedom om innehållet i CEVNI - Code Européen des Voies de Navigation Intérieure. CEVNI beskriver signaler, regler och tillvägagångssätt vid navigering på Europas inre vattenvägar.

Fördelar med kanalintyg:

  • Möjlighet att navigera säkert i Europas kanaler och floder
  • Kunskap om slussning och hantering av broar
  • Tillgång till en avkopplande och naturskön seglingsupplevelse
  • Frihet att upptäcka nya destinationer och kulturer från vattnet

Ta chansen att utforska Europas dolda pärlor från vattnet – skaffa ditt kanalintyg och påbörja ditt nästa äventyr på Europas vattenvägar!

Upplägg

Den teoretiska delen är vid ett tillfällle mellan kl 12:00-15:30. Efter det gör vi provet i samband med kursen (ca 45-60 min). Kostnad för det teoretiska provet är 500 kr och betalas på plats till examinatorn (ingår ej i kurspriset). Du får använda kurslitteraturen som uppslagsverk under provet.

Förkunskaper

Du ska inneha och kunna visa upp Förarintyg eller Kustskepparintyg samt båtpraktikintyg och SRC i samband med examinationen.
Sökande ska ha fyllt 16 år vid provtillfället.

Kursledare

Johan Bergsten har varit kursledare hos oss i över ett decennium och har mångårig erfarenhet av sjölivsutbildning. Han har under hela sitt yrkesliv jobbat med sjöfart och utbildningar och är tack vare sin kunskap, erfarenhet och pedagogik, en mycket uppskattad ledare av våra deltagare.  Johan har jobbat på sjöfartsverket och driver ett eget rederi med en passagerarfartyg i Vätterns norra skärgård med utgångspunkt Askersund.

Kursmaterial

RYA European Waterways Regulations av T Murrall, ISBN: 978-1-910017-39-5. Du köper själv boken innan kursstart. Boken hittar du på Bryggudden.

Boken är på engelska då det är bra att lära sig alla termer på engelska direkt, eftersom detta är det språk man använder i kontakten med personal utefter kanaler och slussar. Köp inte materialet innan du har fått kallelse till kursen.

Tips på vidareutveckling

Vi erbjuder även andra fortsättningskurser inom sjölivsområdet, till exempel Utsjöskepparen och en kurs i VHF/SRC som lär dig mer om kommunikation till sjöss.

Bra att veta

Kostnad för examinationen tillkommer med 500 kr. Examination sker i samband med kurstillfället. 

Om du är befintlig kund hos Svenska Sjö får du 10% rabatt på nautiska kurser hos Medborgarskolan. Uppge ditt försäkringsnummer hos Svenska Sjö i anmälningsformulärets noteringsfält i din kursanmälan. Nautisk kompetens ger dig i många fall billigare båtförsäkring. Vid avslutad kurs/ avklarat intyg (lägst kustskepparintyg) hos Medborgarskolan erhåller du rabatt hos Svenska Sjö.

Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart.
Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala.

Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Kanalintyg och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.