Sök kurs 👉

Skillnaden mellan positiv och negativ stress

Stressar du för mycket i din vardag? Här får du tips på hur du kan hantera och omvandla negativ stress till positiv stress.

Porträtt med man i keps med slutna ögon

Stress är något vi alla upplever, det är helt enkelt en del av livet. Det finns både positiv och negativ stress, här går vi igenom skillnaden och ger tips på hur du kan omvandla negativ stress till positiv stress.

En viktig deadline närmar sig, att-göra-listan växer, det ena mötet löser av det andra och en uppgift du redan schemalagt visar sig ta dubbelt så lång tid än du först trodde. Känner du igen känslan? Stress. 

Att känna sig stressad ibland, såväl på jobbet som i privatlivet, är svårt att komma ifrån. Och faktum är att positiv stress hjälper dig att prestera bättre och känna dig mer motiverad. Negativ stress, däremot, har motsatt effekt. Så, hur vet du skillnaden på positiv och negativ stress?

Det är viktigt att komma ihåg att stress är en subjektiv upplevelse. Stress kan utlösas av olika faktorer för olika människor. Samma faktor kan utlösa negativ stress för den ena men positiv stress för den andra. Vill du lära dig hantera stress bättre utifrån dina egna förutsättningar kan du gå en kurs i stresshantering.

Hitta kurser inom stresshantering

Vad är positiv stress?

Att prestera bättre under press är något många kan identifiera sig med, och det är inte så konstigt. Det är naturligt att prestera bättre om vi känner att det finns en viss tidspress eller förväntning. Då blir det lättare för oss att fokusera och vi kan utföra våra uppgifter mer produktivt. Det är faktiskt till och med så att total avsaknad av stress tenderar att göra oss uttråkade och omotiverade.

Positiv stress är kortsiktig. Den infinner sig under en kortare period för att hjälpa oss att åstadkomma en viss prestation – till exempel att klara en deadline. Begreppet stress används ofta i negativ bemärkelse, vilket kan göra det svårare att relatera till positiv stress. Känslor som biologiskt sett är detsamma som ett stresspåslag brukar vi ofta beskriva som att vara exalterad, taggad, peppad, motiverad eller förväntansfull.

Vad är negativ stress?

Negativ stress kan vara både kort- och långsiktig. Istället för att känna dig motiverad eller peppad kan du känna dig överväldigad, orolig och fastna i katastroftankar. Det kan förklaras som en okontrollerad och mer intensiv version av positiv stress. Negativ stress orsakar bristande fokus och sämre prestationsförmåga. Du kanske till exempel upplever att du har så mycket att göra att du inte vet var du ska börja och att ingen i din omgivning förstår din situation.

Den positiva formen av stress förutsätter att du får tid för återhämtning. Långa perioder där du känner dig konstant stressad har en negativ påverkan på ditt välmående och din hälsa. Om du upplever långvarig stress bör du försöka agera för att motverka den. Att “sluta stressa” eller “stressa mindre” är lättare sagt än gjort, därför har vi samlat några tips på vad du kan göra för att hantera och omvandla negativ stress.

Omvandla negativ stress till positiv stress

Du kan inte förvänta dig att aldrig stöta på negativ stress, men du kan lära dig tekniker och strategier för att bli bättre på att hantera den. Eftersom positiv och negativ stress i grunden är två sidor av samma mynt är en strategi att omdirigera det ena till det andra. Det handlar om att bland annat jobba med ditt tankesätt, bryta negativa tankemönster och ta kontroll över dina känslor. Här är fyra exempel på tekniker du kan använda för att omvandla negativ stress till positiv stress. 

1. Ta hand om dig själv fysiskt

Ät, vila, sov och motionera ordentligt. Det här har du säkert hört förut, men det är inte för inte. När kroppen är i balans blir det betydligt lättare att hålla sinnet i balans. Glöm inte heller att avsätta tid för att göra saker du tycker är kul, det är viktigt för att få ordentlig återhämtning.

2. Ta kontroll över dina känslor

En vanlig missuppfattning är att vi inte har kontroll över våra känslor eftersom de är just det – känslor. Men vi kan faktiskt lära oss att manövrera känslor så att de hjälper oss istället för att stjälpa oss. För att ta kontroll över dina känslor behöver du jobba både med självmedvetenhet och social medvetenhet. Ett bra sätt att öva upp det på är genom mindfulness och meditation.

Hitta kurser inom mindfulness 

3. Ta kontroll över dina tankemönster

Negativa tankemönster eller spiraler är ofta en stor bidragande faktor till negativ stress. Ett vanligt exempel är katastroftankar. Du kanske ältar något som redan hänt, målar upp negativa scenarion som inte har skett eller oroar dig över om vad andra personer tänker, tycker och känner.

Här är några användbara knep för att börja jobba med att bryta negativa tankemönster i en stressig situation.

  • Föreställ dig en person du beundrar, eller någon som är särskilt kompetent inom området eller uppgiften du stressar över. Hur hade den tänkt och agerat i den här situationen?

  • Påminn dig själv om att situationer alltid är övergående och tänk ett steg fram. Hur kommer du att blicka tillbaka på det här? Om en månad? Om ett år? Om fem år?

  • Det finns ett citat av Nelson Mandela som lyder: I never lose. I either win or learn. Livet är fullt av lärdomar – många av de viktigaste kommer till följd av att saker inte går som vi tänkt oss. Försök att skifta ditt fokus genom att ställa dig själv frågan: Vad kan jag lära mig av det här?

4. Fundera på vad som är viktigt för dig

Det är viktigt för människor att känna att det de gör har ett syfte och betyder något. Reflektera över vad som verkligen betyder något för dig i ditt arbete eller privatlivet och försök behålla det i bakhuvudet, även när stressen smyger sig på. Om du har svårt att hitta mening överhuvudtaget kanske du behöver ändra på yttre faktorer, till exempel byta miljö eller arbete.

Gå en kurs i stresshantering

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser