Vad behöver du för att överleva i skogen?
Vill du lära dig hur du överlever ute i skogen? Många faror lurar så som vilda djur, giftiga bär och brist på vatten. Vad bör du ta med dig innan du beger dig ut i skogen? Läs guiden för att lära dig mer om hur du överlever i svensk natur, eller anmäl dig till en överlevnadskurs redan nu.
Förslag på kurser
Täljkniv och kläder för rätt väder
En bra fickkniv är alltid användbart när du ska ut i skogen. Den kan komma till hands när du ska samla ved, bygga ett läger eller ordna med maten. Det är även viktigt att du har på dig kläder som är varma och tål väta och vind. Ha gärna lager på lager, så att du kan använda ett klädesplagg som bandage om du gör dig illa. För att inte sova ute helt utan tak kan ett tillfälligt skydd eller bivack vara till hjälp.
Det bästa och enklaste sättet är att hitta en buskig och tät gran att finna skydd under. Förbättra ditt skydd med omgivande material som mossa, granris och träpinnar. Fäst pinnarna med hjälp av tvinnade grässtrån eller bark. Du kan även använda material som kläder, plastpåsar och snöre för att bygga ditt skydd – kreativiteten är din bästa vän i nödsituationer.
Göra upp eld i skogen
Det är viktigt att kunna göra upp eld relativt snabbt innan mörkret faller. Elden ger dig både värme och skrämmer bort farliga djur. Packa med ett eldstål som kan hjälpa dig att få igång en eld. Tändare fungerar också, men ett eldstål är mycket bättre eftersom det ger gnistor även om stålet är blött och löper ingen risk att ta slut som en tändare.
Det bästa att elda är det döda riset som ligger längst ned vid täta granar. De tar lätt eld och är bra att använda i början för att få till en bra låga. Om du inte hittar gran kan du använda dig av nävern eller barken från björk eller en. Är det fuktigt ute kan du lägga nävern i fickan för att få det att torka. När du fått till en låga lägger du till mindre pinnar och bygger gradvis upp elden med större träbitar. Glöm inte att lägga stenar runt din eld för att undvika att elden sprider sig.
Spritkök – jaga och samla mat i naturen
För att inte svälta behöver du kunna hitta mat. Beroende på årstid är tillgången till mat begränsad. Packa ner några paket med torrmat som du kan tillaga med hjälp av spritköket. Annars kan du prova dig på att göra nässelsoppa, äta svamp, harsyra, maskros eller plocka bär. Det kan vara en bra idé att ta med en bok om ätliga växter, eller läsa på innan du ger dig ut. Om nöden griper in kan du försöka dig på att jaga och fiska vilt. Men rekommendationen är att försöka överleva på naturens läckerheter så länge det går.
Kunskap och kompass – Hitta rätt i skogen
Ett tips för att hitta rätt i skogen är att leta efter myrstackar, de ligger nämligen åt söder. Bäst är det om du har med kompass men det finns sätt att hitta rätt ändå. På natten kan du titta efter polstjärnan, den stjärna som lyser starkast på stjärnhimmelen och ligger invid Karlavagnen. Polstjärnan är nämligen alltid riktad mot norr. Söder finner du även genom att stå under ett träd och titta efter delen av trädet där trädgrenarna växer som tätast. Du kan även titta efter hur lavar och mossor växer de trivs nämligen bäst i norr då det är –skugga och fukt.
Vill du vandra i kyligare klimat gäller det att du är beredd på andra temperaturer och förutsättningar, men det ger också en helt annan upplevelse. Fjällvandring erbjuder otroliga utsikter och hjälper många att rensa kropp och själ på stress.
Vattenflaska – Rena vatten
Vi klarar oss flera dagar utan mat men bara tre dagar utan vatten. Av denna anledning är det en bra idé att ha en vattenflaska eller annan behållare med dig som du kan fylla med vatten om det tar slut. Koka vattnet med hjälp av ditt spritkök för att få bort bakterierna. Det måste koka ordentligt i några minuter för att vattnet ska vara drickbart. Om du vill få till ett extra rent resultat kan du filtrera vattnet innan du kokar det. Skapa Arméns “kol- och torv-filter” genom att göra hål i en burk och lägga i vitmossa, torv, kol och lite småsten i olika lager. Vitmossa är smått bakteriedödande - men kom ihåg att koka vattnet efter filtreringen.
Om du vill lära dig mer om att överleva i skogen och testa på att vandra i skogen tillsammans med andra är en överlevnadskurs att rekommendera. Anmäl dig idag och börja utforska våra vackra skogar!