Överlevnadskurs - Överlevnadsdygn Prova på överlevnad
-
Flera orter (2)
-
Från 1 795 SEK
-
2025-05-24
Överlevnadskurs i Borås - Bas
-
Flera orter (2)
-
Från 5 295 SEK
-
2025-06-26
Kustöverlevnad
-
Tjörn
-
Från 5 495 SEK
-
2025-09-04
Första hjälpen i friluftslivet, en rejäl grund inom fältsjukvård
-
Flera orter (2)
-
Från 6 295 SEK
-
2025-06-05
Certifierad Fritidsledare
-
Distans
-
Från 15 000 SEK
Friluftskurs för nybörjare
-
Flera orter (2)
-
Från 1 795 SEK
-
2025-06-07
Matlagning över Öppen Eld
-
Flera orter (2)
-
Från 1 545 SEK
-
2025-05-10
Fjällkurs vinter
-
Storulvån
-
Från 9 995 SEK
-
2025-04-13
Mer om friluftsliv & överlevnadskurser
För dig som gillar friluftsliv är en kurs ute i naturen eller på distans det perfekta tillfället för att erhålla nya eller fräscha upp gamla kunskaper. Det finns många olika typer av kurser och utbildningar. Eftersom Sverige är en avlångt land med skiftande klimat, varierar kursutbudet också efter säsong. Kontakta respektive kursarrangör för mer information om vad de kan erbjuda dig.
Kunskaper för att överleva i naturen och att lära sig hantera skador och sjukdomar i naturen
Naturen är en underbar plats som införlivar lugn och ro i kroppen, men det finns också faror, och dessa är det viktigt att ha koll på innan du ger dig ut i naturen. Några faror du kan stöta på i Sveriges avlånga land är kyla, mörker, brist på mat och vatten samt att du riskerar att gå vilse och inte hitta hem. Genom att gå en överlevnadskurs får du de kunskaper som krävs för att på ett säkert sätt upptäcka det härliga friluftslivet på ett tryggt sätt.
Skador och sjukdomar kan dyka upp när som helst och även ute i naturen. Då gäller det att du och ditt sällskap har de kunskaper som krävs för att agera och behandla den skadade eller sjuka personen. Detta blir av extra stor vikt när du är ute i naturen eftersom det oftas är svårare för sjukvårdare att ta sig dit och hjälpa till. Det kan därför vara en bra idé att utbilda sig inom området och skaffa grundläggande sjukvårdskunskaper som kan göra stor skillnad om olyckan är framme.
Matlagning och ätbart eller inte
En vanlig sägning är att allt smakar bättre när man äter ute i naturen, vilket du kanske är beredd att hålla med om. Samtidigt kan det verka svårt och krångligt att laga mat i naturen. Genom en kurs i matlagning, får du kunskap om alla moment som krävs för att laga mat ute i naturen. Allt från hur du kan förbereda hemma, göra upp en eld och olika tillagningsmetoder.
Många känner till att man kan hitta och äta kantareller, hallon och blåbär när man är ute i naturen. Vad färre vet är att det finns många andra ätbara växter och bär som många bara går förbi. Lär dig känna igen vilka växter och bär som är ätbara samt deras bästa användningsområde för den bästa smakupplevelsen.
Krisberedskap och konsten att göra upp eld i vått och torrt
Det finns många olika typer av kriser, exempelvis pandemier, börskrascher, och krig. Det kan vara svårt att veta om du bör förbereda dig inför en eventuell kris och isåfall hur. En kurs i krisberedskap ger dig kunskapen och verktygen att för att känna dig trygg i hur du ska agera om krisen blir verklighet.
Att skapa eld är en uråldrig konst som människor använt sig av i hundratusentals år och som används än idag. Elden har många fördelar i form av att skapa värme, ger dig möjlighet att laga mat och rena vatten. Samtidigt finns det också stora risker med eld. Det är därför väldigt viktigt att du lär dig de olika säkerhetsrutinerna och vad du bör tänka på när du gör upp en eld. Vidare kan du lära dig olika tekniker för att göra upp en eld, som alla kan vara bra fast vid olika tillfällen, exempelvis vid extrema väderförhållanden.