Lästid: ca 1,5 minuter
Att baka surdegsbröd har blivit populärt under senare år. Surdegen har dock en längre historia än så. Visste du att surdegar nämns vid flera tillfällen i bibeln och anses härstamma från Egypten? Här kan du läsa om hur du bakar ditt eget surdegsbröd – steg för steg.
Surdegsbröd är både billigt, nyttigt och långtifrån så svårt att baka som många tror. Däremot gäller det att ha lite tålamod gällande deg och jäsning. Surdegar har i regel långa jästider mellan 2 och 48 timmar. Det är under själva jästiden som brödet utvecklar sin unika och smakrika karaktär. Jäsningen sker oftast i sval eller rumstemperatur.
Förslag på kurser
Baka surdegsbröd med färdig surdeg
Bra att ha hemma inför bakning
✓ Surdeg
✓ Rågmjöl
✓ Vetemjöl
✓ Jäst
✓ Havregryn
✓ Dinkelfullkornsmjöl
✓ Salt
✓ Olivolja
✓ Honung eller sirap
Dag 1 – börja skapa grunden
Först och främst måste du börja med själva surdegsgrunden. Till den behövs två deciliter ljummet vatten, 200 gram vetemjöl och 150 gram vetesurdeg. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (åtta – tolv timmar).
När du är klar med surdegsgrunden är det dags att börja bearbeta degen. Till degen behöver du 30 gram jäst, 1 200 gram vetemjöl, 9 deciliter varmt vatten, 0,5 deciliter olivolja, 1,5 matsked honung eller sirap, 200 gram dinkelfullkornsmjöl, 40 gram salt och 80 gram havregryn.
Dag 2 – Baka ditt eget surdegsbröd med 6 enkla steg
1. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör om till jästen börjar lösa sig. Tillsätt vetemjöl, olivolja och honung, vispa cirka sju – åtta minuter.
2. Tillsätt saltet, dinkelmjöl, havregryn och vispa ytterligare cirka fem minuter.
3. Lägg över degen i en bunke som är inoljad med olivolja och täck den med plastfolie eller lägg den i en stor plastlåda med lock. Låt degen jäsa i cirka två timmar.
4. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt som du låter bli varm.
5. Häll ut degen på en plan yta (förslagsvis ett bord) med mjöl. Dela degen i två lika stora delar och forma dem till bröd. Lägg bröden på den varma plåten och snitta med en vass kniv. Sänk ugnen till 225 grader.
6. Grädda de båda bröden långt ner i ugnen, cirka 40 – 60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter cirka 20 minuter. Vid 97 grader är brödet färdigt. Ta ut brödet och låt det svalna på galler utan bakduk.
Tips!
Receptet räcker till två stycken surdegsbröd. Se receptet som en grund – vill du ha variation kan du krydda ditt bröd efter egen smak. Om du gillar bröd med frukt och nötter går det bra att blanda i degen. Andra vanliga brödkryddor är kummin, anis, fänkål, timjan och rosmarin. Du väljer själv hur du kryddar ditt surdegsbröd – bara fantasin sätter gränser!