Sök kurs 👉

Snickeri för skräckslagna - lär dig finsnickeri på Nääs (kurs + helpension)

Längd
23 timmar på 3 tillfällen
Pris
5 995 SEK
Nästa kurstillfälle
11 december, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
23 timmar på 3 tillfällen
Pris
5 995 SEK
Nästa kurstillfälle
11 december, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Snickeri för skräckslagna
Lär finsnickeri på Nääs
En chans för dig som är nyfiken på finsnickeri att lära och slöjda i historiska slöjdens vagga. Slöjdseminariet på Nääs, mellan Göteborg och Alingsås, var världsberömt tack vare sin pedagogik och elever kom från alla jordens hörn för att delta på kurserna. Slöjdseminariet används än idag och du kommer att slöjda i samma slöjdsal som eleverna gjorde vid sekelskiftet 1800/1900. Nääs slott med byggnader och mark runt om drivs och förvaltas idag som privat donationsstiftelse utifrån siste private ägaren August Abrahamsons testamente. När du är här rekommenderar vi även ett besök hos byggnadsvårdscentret Slöjd & Byggnadsvård, ett stenkast från kurslokalen. Vid luncherna har du chans att även kika i Nääs Slottsbod.

Detta är en grundkurs för dig som tycker att finsnickeri verkar kul men inte har någon erfarenhet. Under kursen går vi igenom hur man bearbetar trä för att tillverka finare konstruktioner, tex olika sammanfogningar som sinkning, kex, tappar och tapphål för att kunna göra en hylla, pall eller liknande. Du får gärna ha med dig en idé om vad du vill tillverka under kursen. Du lär dig om korrekt användning av spik, skruv och beslag. Vi går också igenom vilka verktyg som är lämpliga att använda samt skötsel och till viss del skärpning av dessa. Vi använder både handverktyg och elverktyg. Du kommer även att få lära dig om olika träslag, kvaliteter och hur respektive träslag används. Avslutningsvis tillverkar vi själva ett användbart och vackert provföremål för att praktisera det vi lärt oss, både olika tekniker och olika verktyg.

Ett lämpligt föremål att tillverka själv kan vara exempelvis en allmogepall, en mjölkpall, en hylla med skafferikonsoller, en bricka med sarg eller en liten låda.

Materialkostnader, ca 100-250 kr/deltagare, tillkommer för det du tillverkar och tar med dig hem och betalas på plats.

Kostnaden blir beror så klart på hur mycket material du önskar använda. För dem som vill och orkar, erbjuds även kvällssnickeri i Långa salen. Efter frukost dag två går vi en promenad genom seminarieområdet i Otto Salomons anda och Manne berättar om de olika byggnaderna.

Kursledare
Kursledare är möbelsnickaren, bonnasnickaren och byggnadsvårdaren Manne Swedberg som själv började sin bana med att gå snickeriutbildning på Nääs. Manne är mycket rutinerad och arbetar både som kursledare och rådgivare inom byggnadsvård för Slöjd & Byggnadsvård. Han utför även mindre finsnickeriuppdrag genom sitt företag.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.
Glöm inte att ta med eventuella glasögon som du kanske behöver för att kunna snickra (terminalglasögon) samt läsa ritningar med (läsglasögon).
Ta med en tröja om det är kallt ute.

Boende och mat
Logi: Du kommer bo i enkelrum. Kommer du tillsammans med en vän och ni önskar dela rum ger vi er 450 kr rabatt var. Rummen är inredda med inspiration från 1800-talet, belägna i de kulturhistoriska husen Vänhem och Björkenääs där varje två rum delar på ett badrum. Bäddat och klart inklusive handdukar. P-tillstånd ingår. Vi förbehåller oss rätten att placera ut gästerna i rummen.

Går du kursen med en vän och ni vill dela rum så kontakta oss så löser vi det.

TIPS! Förläng din vistelse en eller två nätter och upplev Advent på Nääs och julvisning i slottet samt Nääs Konsthantverk liksom Slöjd & Byggnadsvård - se www.naas.se, kontakta info@naas.se.

För resa med kollektivtrafik vänligen se www.vasttrafik.se

När, var och hur
Datum: 11-13 december
Tid: ons 13-17, tor 9.30-16.30 & fre 9-16 Möjlighet även till kvällssnickeri
Kursledare: Manne Swedberg, möbelsnickaren och byggnadsvårdare
Avgift: 5.995 kr för kurs, ny kunskap i historisk miljö, glada skratt, trevligt sällskap och helpension. Ej STF-medlemmar betalar tillägg. Material (ca 100-250 kr) och eventuellt kursmaterial tillkommer.
Plats: Långa salen i Slöjdseminariet, Nääs

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

mer info om kursen finner du här hos Slöjd & Byggnadsvård
Veckodag: Onsdag,Torsdag,Fredag
Tid: 13:00-17:00
Lokal: Otto Salomons Väg 16
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

11 december, 2024

  • Kurs
  • Floda

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Snickeri för skräckslagna - lär dig finsnickeri på Nääs (kurs + helpension) och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
SV Göteborgsregionen Sydost
Gamla Kronvägen 62 E
43333 Partille

Studieförbundet Vuxenskolan - Göteborgsregionen Sydost

SV - Göteborgsregionen Sydost erbjuder kreativa mötesplatser för kunskap och gemenskap. Vi vill ge alla som deltar i våra olika verksamheter en möjlighet att utmana sig själva. En chans att prova på. Ett tillfälle att träffa nya människor. Vare sig...

Läs mer och visa alla kurser med SV Göteborgsregionen Sydost

Highlights