Sök kurs 👉

Besök på före detta Hälsinge regemente I14

SV Gävleborg, i Gävle
Längd
1 timmar på 0 tillfällen
Pris
0 SEK
Nästa kurstillfälle
26 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
1 timmar på 0 tillfällen
Pris
0 SEK
Nästa kurstillfälle
26 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Kursbeskrivning

Besök i soldathemmet i Gävle på före detta Hälsinge regemente I 14

Innehåll
Överstelöjtnant Anders Jansson-Gladh tar emot oss på Soldathemmet i Gävle på före detta Hälsinge regemente, I 14. Han visar på minnen från regementet och berättar om Sveriges nya omvärldsläge. Denna möjlighet att besöka det som återstår av I 14 kräver förhandsanmälan, se nedan!

Efter matig macka med dryck, får vi lära känna det som finns kvar av forna I 14 i Gävle. Anders Jansson-Gladh berättar om försvaret i Gävleborg och om vårt nya omvärldsläge i Norden och Nato.

I 14 var ett infanteriförband, som verkade i olika former åren 1624–1997. Det flyttade 1909 från Mohed i Hälsingland till Gävle i Gästrikland.

Från 1998 ingår Gävleborgs försvarsområde i Kopparbergs försvarsområde. I Gävleborg finns försvarsområdesgruppen Gävleborgsgruppen. ”Gävleborgsgruppen stödjer 18:e hemvärnsbataljonen med planering, utbildning, administration och logistikhantering och ger även visst stöd till frivilligutbildning och ungdomsverksamhet”, skriver Försvarsmakten på sin webbplats för Gävleborgsgruppen. Hemvärnsbataljonen består av cirka 1 000 män och kvinnor.

Efter regementets nedläggning återstår bara ett fåtal byggnader som tjänar Försvarsmakten: Byggnad 64/Frivillighuset och huset (kallat SFD) med Gävleborgsgruppens förbandsledning; officersmässen återfinns i gamla soldathemmet.

Soldathemmet drivs av stiftelsen Sällskapet Hälsinge regemente och ligger nära det forna regementsområdet. År 1909 flyttade regementet till Gävle. År 1911 invigdes soldathemmet på kronans område. Soldathemmet lever kvar – utan soldater, men med andra som hyr in sig för konferenser, möten och kyrkliga sammankomster i den separata kyrkan, invigd 1916 av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Du behöver anmäla ditt deltagande i förväg
Senast 22 oktober till Stefan Jonäng, mobil 070-521 02 35 eller mejl stefan@jonang.se.
Deltagandet är gratis för medlemmar i Föreningen Norden, men kostar 50 kronor för ickemedlemmar.
Varje deltagare betalar själv för smörgås och dryck på plats.

Plats
Soldathemmet i Gävle, Västra Gränsgatan 2, där vi börjar med kaffe/te och matig macka

Bra att veta
Sluttiden är preliminär.
Arrangemanget genomförs i samverkan mellan Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland och Studieförbundet Vuxenskolan. Läs mer om Föreningen Norden Hudiksvall-Hälsingland via foreningennorden.se

Foto: Stiftelsen Sällskapet Hälsinge regemente

Vill du komma i kontakt med SV Gävleborg?
Välkommen att ringa oss på tfn 020-120 28 08.
Växeln är öppen mån–tors kl. 09:00–16:00, fredagar kl. 09:00–12:00.

#foreningennorden
Veckodag: Lördag
Tid: 13:00-17:00
Lokal: Västra Gränsgatan 2

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

26 oktober, 2024

  • Kurs
  • Gävle
SV Gävleborg
Styrmansgatan 4
826 37 Söderhamn

Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg

Studieförbundet Vuxenskolan (SV) erbjuder folkbildning i form av studiecirklar, kurser, föredrag och kultur. Här hittar du några av kurserna som hålls i Gävleborgs län där kommuner som Gävle, Sandviken, Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall ingår. SV erbjuder kreativa mötesplatser där människor med olika...

Läs mer och visa alla kurser med SV Gävleborg

Highlights