Kursbeskrivning
Vill du lära dig använda en 3D-printer för att skapa enklare modeller och prototyper? Kunna rita självständigt för mindre och enklare 3D-modeller för utskrift på en 3D-skrivare? Då är detta kursen för dig.
Du får lära dig grunderna om hur 3D-teknik fungerar och vi kommer att fokusera på de vanligaste teknikerna för mindre och hobbyskrivare för att du lätt ska kunna fortsätta utvecklas på egen hand. Vi går in på olika programvaror som kan användas för att skapa och exportera för printing på en 3D-skrivare. Alla program vi använder är gratis att använda och ger en bra grund även om du senare vill avancera till andra mer komplexa verktyg. Vi avslutar kursen med att gemensamt gå igenom de olika alster som skapats och de svårigheter och lösningar som vi stött på. En stor del av kursen går vi igenom hur man skapar egna, enklare 3D-modeller. Samt hur man kan hitta redan skapade modeller, både gratis och mot en mindre kostnad, om man inte vill börja från början. Kursen består därför av mycket eget arbete men med stöd och uppföljning under kurstillfällena.
Så fungerar distanskursen
Kursen omfattar 3 kursdelar och bedrivs som en heldistanskurs via Medborgarskolans egen distansplattform. Kursen innehåller 3 videomöten där kursledaren och deltagarna möts för att lyssna, lära och diskutera. Datum och tider sätts i samband med kursstart. Beroende på intresse och ambitionsnivå bör du lägga mellan tre och fyra timmar per vecka på kursen. En studietimme är 45 minuter. Eftersom det är en distanskurs kan du jobba i din egen takt och på tider som passar dig.
För vem?
Kursen är mycket grundläggande och du förutsätts inte ha några kunskaper om 3D innan du deltar. Men du bör ha god dator- och internetvana.
Material
Du behöver tillgång till egen PC samt internet och möjlighet att spara ner filer på ett USB och SD-kort. Vi kommer använda Zoom video och programvaror på nätet som kräver att du registrerar dig med en e-mail. Det finns inget krav på att ha en egen skrivare! Vill du skriva ut kan du skicka dina filer för utskrift till en av flera möjliga utskriftslösningar på nätet (vi går igenom detta under kursen) eller om du har en egen 3D skrivare med så kallat filament (material för utskrift) så du kan skriva ut själv.
Anmälan
OBS! Ta del av köpevillkoren innan du anmäler dig. När kursen fått tillräckligt med anmälningar får du en kallelse med faktura via posten eller e-post. Där anges definitiv startdag, plats, tidpunkt och ibland även information om portkod med mera.
- Anmälan är bindande
- Kursens startdatum är preliminärt.
- Invänta alltid kallelse innan du går till kurslokalen.
Distanskurs
Du får natten till kursstarten ett mejl med inloggningsuppgifter. Kursen ligger på vår egna plattform. Du går igenom kursen på tider som passar dig men kursledaren finns inne i stort sett varje dag. Du gör uppgifter och lyssnar på genomgångar. Övningar, genomgångar, m.m. ligger tillgängligt i plattformen under kursens gång. Du har 2 veckor extra på dig att bli klar med kursen efter sista tillfället.
Ledare
Johan Olson är kursledare med lång erfarenhet av 3D-printing efter att själv importerat sin skrivare från Kina för många år sedan. Under resans gång har Johan lärt sig mycket om vad som går och inte går att göra på ett bra sätt i en 3D-skrivare. Han har komprimerat ner de bästa tipsen och de vanligaste felen i en kort introduktion till 3D-printing i denna kurs. Johan studerade till att börja med till ingenjör och senare ekonomi men har under många år arbetat med produktutveckling i olika former inom främst med-tech sektorn. Under pandemins start var han med och bidrog till utveckling av nya skydd och hjälpte till med godkännande processer mm. 3D-printing är en hobby som ger en möjlighet att stödja andra och han har hjälpt till att skriva ut delar till vakteläggs produktion, ställ till konstverk och delar till en mängd andra olika områden. Johan klassificerar sig dock fortfarande inte som expert utan som en van användare som kan hjälpa dig in i 3D-printing så att du kan fortsätta med det som hobby eller för att skapa saker för eget bruk eller andra. Våra ledare har relevanta ämneskunskaper och erfarenhet av att leda studiecirkel. Ledaren genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs som är anpassad för vuxenutbildning. Genom ett utbildningsprogram ges våra ledare möjlighet till såväl personlig som pedagogisk utveckling, en viktig del av Medborgarskolans kvalitetsarbete.
Rabatt
Alla som går en kurs hos oss får rabatt på böcker m.m. Läs mer om hur du gör: https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/formaner/
Bra att veta
Eventuell rabattorsak anges vid anmälan. Intyg krävs. Man kan dela upp betalningen på upp till tre månader, meddela i så fall detta vid din anmälan.
Viktigt
Ange alltid aktuell e-postadress vid anmälan.
Detta är folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar, på distans eller semidistans. Vi på studieförbundet Medborgarskolan ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Varje individ har inflytande i gruppen. Inom folkbildningen kan den enskilde deltagaren påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Kommande kursstarter
Intresseanmälan
Medborgarskolan i Skåne
Medborgarskolan finns alltid nära dig och är ett av landets största studieförbund. Här hittar du alla kurser som hålls Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg och hela vägen ner till Ystad. Medborgarskolan ska vara den självklara mötesplatsen för alla som söker kunskap, utveckling...