Info om Diplomutbildning Konditor - grundutbildning VT2025
Upptäck glädjen i att baka matbröd och sötsaker. Få en känsla för att jobba på konditori och bageri.
Innehåll
Utbildningen ger dig en utmärkt inblick i arbetet i ett bageri och i konditorvärlden. Utbildningen är öppen för alla intresserade.
Du lär dig baka från grunden med allt vad det innebär.
- Egenskaper hos olika mjölsorter, jäsmetoder och livsmedelshygien
- Bemästra olika baktekniker, matbröd; focaccia, grovt bröd och surdeg.
- kaffebröd. mjuka kakor och eclair.
- Vetebröd: Kardemumma/kanel knutar och semlor
- Välkomponerade desserter
- Choklad och praliner
- Matbröd av olika sorter, foccia, grovt bröd och surdeg
- Bakverk / Tårtor, anslag, prinsesstårta, maräng
- Moussetårtor, olika typer av bottnar, anslag, maräng
- Komponera eget bakverk, här får du möjlighet att praktisera de nya kunskaper du fått under utbildningen.
Inspiration och idéer skall väckas till liv. upptäck hur stimulerande det är att känna doften av nybakat. Behärska den svåra konsten att temperera choklad. Att tillverka en moussetårta eller en spännande dessert ger självförtroende och glädje. Genomgående under utbildningen pratar vi också om metoder, teknik, planering och livsmedelshygien i ett kök/bageri. (Med reservation för vissa ändringar.)
Upplägg
Varje lektion startar med genomgång av dagens lektion och de recept som ska användas. Deltagarna arbetar sedan självständigt i mindre grupper fördelade över arbetsstationerna (max 2 deltagare/ugn). Efter varje lektion tar man med hem det som bakats eller lagats. Här finns förkläden, men sköna skor och kläder rekommenderas. Vi använder ekologiska och fairtradeprodukter där det är möjligt. Genomgående pratas det även personlig hygien, arbetssätt och arbetsförhållanden generellt i kök.
*8 tillfällen inkl livsmedelshygienutbildning
*Datumförändring kan ske samt prisrevidering.
Schema
Plan 5 stora utbildningsköket
1, 13/1 08:30-16:30
2, 20/1 08:30-16:30
3, 27/1 08:30-16:30
4, 3/2 08:30-16:30
5, 10/2 08:30-16:30
6, 17/2 08:30-16:30
7, 1/3 08:30-16:30
8, 3/3 08:30-16:30
Förkunskaper
Kursen är för nybörjare och kräver inga förkunskaper.
Material
Mapp som fylls med recept under utbildningens gång och råvarukostnad ingår i avgiften. Sluttid kan variera beroende på vad, som tillverkas.
Diplom
Efter avslutad utbildning, med 80 % närvaro i godkända moment får du ett diplom.
Kursledare
Thomas Björk är en hängiven bagare och har undervisat många nybörjare på Medborgarskolan under flera år. Thomas har även tävlat i bakning på tv.
Bra att veta
Anmälningsavgift 1 000 kr faktureras i samband med anmälan. Obs! Speciella avbokningsregler gäller för våra linjer. Du får detaljerad information i din bekräftelse som skickas efter att vi registrerat din ansökan. Om utbildningen är fullbokad: Fyll i anmälan som vanligt men gör en notering att det gäller en köplats. Vi kontaktar dig när en plats blir ledig.
Om du är intresserad av ett förmånligt studielån, vänligen läs mer via denna länk: Human Finans
Som privatperson har du möjlighet att delbetala tre gånger utan extra kostnad, skriv "3 delbet" i meddelanderutan vid bokning.
Rabatt hos Bokus och Akademibokhandeln
Under den termin som du är deltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com och 10 % på Akademibokhandeln.