Sök kurs 👉

Röjsågskörkort nivå RA RB

Medborgarskolan Mitt, i Karlstad
Längd
22 timmar
Pris
4 600 SEK
Nästa kurstillfälle
11 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Längd
22 timmar
Pris
4 600 SEK
Nästa kurstillfälle
11 oktober, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Kurs
Vill du veta mer? 🤗

Info om Röjsågskörkort nivå RA RB

Ta ditt röjsågskörkort nivå A och B på bara två dagar! En intensivkurs i samarbete med Säker Skog för dig som snabbt och smidigt vill ta ditt röjsågskörkort.

Att regelbundet röja sin skog ger goda förutsättningar för en stark och välmående skog på sikt genom att skapa utrymme för träden som ska bilda nya bestånd i framtiden. Skogsröjning kan även vara nödvändigt för att säkra skogen från skador vid exempelvis kraftig vind eller snöfall.

Oavsett om du planerar att röja ett mindre skogsparti för lättare framkomst, vill utbilda din personal som jobbar i naturen, eller vill röja större delar av din mark är det viktigt att du har de teoretiska och praktiska kunskaperna för att utföra arbetet på ett säkert och smart sätt. 

 

Innehåll

I kursen ingår det du behöver för att kunna ta röjsågskörkort RA och RB. Detta innefattar:

  • Teori
  • Praktik i skogen
  • Prov som innefattar teoridel för nivå RA och RB samt praktiska prov för nivå RA och RB

Vi utgår från Säker Skogs riktlinjer och vår kursledare är certifierad. När du har klarat din examination får du ditt röjsågskörkort. Körkortet intygar att innehavaren har kunskaper enligt Säker Skogs riktlinjer och kvalitetsnormer för respektive körkortsnivå. Pris för examinationen ingår i deltagaravgiften och ligger på ca 450 kr. Eventuella omprov bekostas av deltagaren.


Upplägg

Kursen är på två tillfällen, fredag och lördag 11-12 oktober kl. 08:00-16:00.

Första tillfället är ni på Medborgarskolan i Karlstad för teori. Andra dagen är ni utomhus för övning och övningsplatsernas läge varierar berodde på vart vi får objekt för kursen. Övningsplatsen får ni av kursledaren första kursdagen.

Vi bjuder på lunch och kaffe bägge dagar. Vänligen meddela oss om ni har önskemål om specialkost eller allergier.



Förkunskaper

Kursen håller ett högt tempo, god studievana är ett krav.

Kursledare

Ledare för kursen är Georg Wickberg. Han har arbetat med skogsbruk i snart 40 år och har lång erfarenhet av eget företagande med egen skog, manuell avverkning med motorsåg, skottning och skördesavverkning. Dessutom var han svensk mästare i skog 2002 och 2011. Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Kursmaterial

Kursmaterial finns på plats när du kommer, du behöver inte köpa något material i förväg. 

Ta med fullständig utrustning för röjsåg samt kompletta verktyg, personlig skyddsutrustning så som hjälm, handskar, skyddsskor med stålhätta, väst med märkning 471 och reflexer, lilla första förband, röjsåg, bensin och olja till de kurstillfällen som är i skogen.

 

Rabatter och förmåner

Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan har du en del förmåner du kan använda, exempelvis 6 procent rabatt hos Bokus och 10 procent rabatt hos Akademibokhandeln. Läs mer under förmåner. 

 

Tips på vidareutveckling

Du som planerar användning av röjsåg kommer förmodligen även använda dig av motorsåg i framtiden. Vi har kurser för motorsågskörtkort A+B, samt vidareutbildningen motorsågskörkort C. Även om du har viss erfarenhet av motorsåg är det minst lika viktigt att lära sig beakta säkerheten, samt få dokumenterat bevis på avklarad examination som bland annat hjälper dig vid eventuella försäkringsärenden.

Utöver våra motor- och röjsågskurser har vi övriga kurser och utbildningar inom djur och natur, som exempelvis jägarexamen och svampkurser. Hela vårt kursutbud hittar du på www.medborgarskolan.se.

 

Bra att veta

  • Tänk på att ni kommer vara utomhus för de praktiska övningarna. Välj kläder efter väder, samt bekväma och tåliga kläder som lämpar sig i skogsmiljö.
  • Om du vill boka utbildning för en grupp på minst 3 personer, men inte hittar ett passande kurstillfälle är du välkommen att kontakta oss så vi kan hjälpa dig hitta ett tillfälle som passar.
  • Hos oss på Medborgarskolan är alla deltagare och ledare försäkrade under kursen samt till och från kursen. Försäkringen omfattar ej egendom eller djur. Läs mer under olycksfallsförsäkring.
  • Alla kursstarter är preliminära. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum cirka en vecka före kursstart. Ha därför i åtanke vid eventuell hotellbokning att boka med avbokningsskydd.
  • Vill du delbetala kursen? Skriv i meddelanderutan vid din anmälan att du önskar delbetala. Läs mer under allmänna villkor.
Är du intresserad och vill veta mer om kursen?

» Vänligen fyll i en intresseanmälan nedan

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Intresserad av Röjsågskörkort nivå RA RB och vill veta mer? Kontakta kursarrangören direkt! En intresseanmälan är kostnadsfri och inte bindande.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.