Info om Jägarexamen
Komplett teoretisk kurs som ger dig den teoretiska kompetensen du behöver för att så småningom skriva examination i Jägarexamen.
Innehåll
Detta är en teoretisk kurs där du får kunskaper om viltet, jakten och vapnet som ger dig de bästa förutsättningar för att bli en ansvarsfull jägare.
Upplägg
För att ta komplett Jägarexamen krävs teori, examination, praktisk övning, skjutprov och eventuellt omprov.
Teori - genomförs i denna kurs på Medborgarskolan under ledning av kursledare.
Examination - erbjuds efter avslutat kurs. Ingår ej. Se pris och detaljerad info nedan.
Praktiskt övning/träningsskytte och prov - sker på skjutbana och ingår ej i denna kurs. Vi hjälper gärna till att förmedla kontakt med skjutbanan för bokningar men du som deltagare ansvara själv för den delen. Se pris och detaljerad info nedan.
Vid kursstarten diskuterar vi igenom kursens upplägg. Viktigt att prata med kursledaren om man skulle behöva vara borta från något kurstillfälle exempelvis.
Eventuella uppehåll för lovdagar görs i samråd med gruppen.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Kursledare
Tomas Lennholm är en erfaren kursledare som under flera år har lett kurser i Jägarexamen på Medborgarskolan.
Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling
Kursmaterial
Kursmaterialet vi använder är Jägarnas Riksförbunds bok "Din väg till Jägarexamen". Du beställer ditt kursmaterial via denna länk https://shop.jagarnasriksforbund.se/bocker-och-kursmaterial/din-vag-till-jagarexamen-bokljudbok. Kursmaterialet finns även som ljudbok. Kontakta oss för rabattkod.
Examination
Examination anordnas i anslutning till avslutad kurs. Teoriprovet kostar 500kr och betalas direkt till förhörsförrättaren.
Till teoriprovet behöver du ta med godkänd legitimation samt ett foto (likt ett passfoto för Jägarbeviset) och bläckpenna. Betalningsmetod meddelas senare.
Praktisk övning/träningsskytte och prov
Denna del av kursen ombesörjs ej av Medborgarskolan. Vi förmedlar gärna kontakten till skjutbanan och din kursledare svarar givetvis på frågor kring detta under kursens gång.
Övning/träningsskytte sker under fem tillfällen och kostar från 300 kronor per deltagare per gång för vapenhyra, banavgift och instruktörsavgift. Till detta kommer kostnad för lerduvor, hagelammunition och kulammunition (olika kalibrar) denna kostnad är beroende på hur det går för respektive skytt. Allt informeras om vid första tillfället. Första träffen är en informationskväll + grunder. Följande träffar är övningsskytte med instruktör 4 personer på 4 stationer varje kväll. Man bör delta på samtliga skjutkvällar för att få en röd tråd.
Priser (med reservation för ändringar)
Precision och säker vapenhantering 200kr.
Praktiskt hagelgevärsprov 400 kr (Omprov 100 kr).
Praktiskt grundprov kulgevär 200 kr (Omprov 100 kr).
Praktiskt högviltprov/kulgevär 200kr. Denna del förmedlas ej via Medborgarskolan. Du får på eget initiativ ta kontakt med skjutbana för att genomföra provet. Provet kan göras efter det att man klarat precision och säker vapenhantering, praktiska grund- och hagelgevärsprov.
Behöver du göra omprov? Då bokar du det själv på plats direkt med provledaren.
Kallelse/Faktura
Du får en kallelse skickad till angiven e-postadress ca en-två veckor innan kursstart. Startdatum är preliminärt och kan vid behov flyttas fram. Kursen kan komma att ställas in om det inte blir tillräckligt många deltagare. Ju tidigare du anmäler dig, desto större chans att kursen startar.
Bra att veta
- Vid kursstarten diskuterar vi igenom kursens upplägg. Viktigt att prata med kursledaren om man skulle behöva vara borta från något kurstillfälle exempelvis.
- Vi bjuder på kaffe och té i våra lokaler.
- Tillgång till kylskåp och mikro finns.
- Läs mer om delbetalning eller om våra allmänna villkor.
- Vid frågor, funderingar eller specifika behov, tveka inte att kontakta oss.
Visste du att?
Medborgarskolan Mälardalen är miljödiplomerade sedan 2016. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.
Medborgarskolan och folkbildning
Folkbildning skapar vi tillsammans i studiecirklar som drivs framåt genom kunskapsutbyte. Studiecirkeln är folkbildningsrörelsens klassiska kursform och kan handla om stort och smått, lokalt och globalt. Den kan genomföras vid träffar eller på distans och den enskilde deltagaren kan påverka cirkelns upplägg och innehåll efter demokratiskt inspirerad modell.
Medborgarskolan är ett humanistiskt studieförbund som ger dig möjlighet att lära, utvecklas och utbyta erfarenheter och tankar med andra människor. Vi har en bred verksamhet och samarbete med föreningar och organisationer inom många olika ämnen.