En kurs i webbdesign lär dig bland annat att skapa en layout för din hemsida där olika grafiska element ingår. Det kan till exempel vara att bestämma hur ytor ska placeras och vilken storlek dessa ska ha samt hur du använder dig av färgskalor, typografi, ikoner, bilder med mera.
Webbdesign är uppdelat i flera steg, där det första steget handlar om att skissa och illustrera hur webbsidan ska vara uppbyggd i form av utseende, sidor och navigering. Det andra steget blir att programmera hemsidan utifrån den skiss man har gjort. Det finns olika typer av webbdesign som är viktiga för att skapa en väl fungerande hemsida, till exempel interaktionsdesign som syftar till att skapa funktioner som får användaren att integrera med sajten och informationsdesign som är viktig för sökmotorsoptimering. Alla dessa steg ingår i begreppet webbdesign och tenderar att överlappa varandra i webbproduktionen.
Webbdesign i Adobe Dreamweaver
Adobe Dreamweaver är världens mest använda dataprogram för att bygga hemsidor. I Dreamweaver finns funktioner och verktyg som gör det lätt för sig som inte kan programmering att skapa en någorlunda avancerad hemsida. För den som kan programmeringsspråken HTML, XML, PHP och JavaScript finns även större möjligheter i programmet. För nybörjaren är Adobe Dreamweaver ett bra sätt att komma igång med webbdesign. Genom att använda Dreamweaver blir din webbdesign mer överskådlig och du kan hela tiden se hur de grafiska objekten bygger upp din hemsida. Du kan jobba i tre olika översiktsvyer; designvy, kodvy eller delad skärm. Om du vill bygga din egen hemsida med bilder och illustrationer kan det vara bra att kunna använda Adobe Photoshop och Adobe Illustrator tillsammans med Adobe Dreamweaver för att exportera och importera objekt mellan programmen.
Content Management System (CMS)
Något som har förändrat marknaden för webbdesign är Open Source-baserade webbpubliceringssystem med färdiga mallar, så kallade Content Management System eller CMS. Ett CMS är ett innehållshanteringssystem som är lätt att använda och kan användas genom att skapa ett gratiskonto på nätet eller genom att köpa programabonnemang av ett företag. En stor fördel med att använda ett CMS är att hanteringen av hemsidan är väldigt smidig vilket gör att du enklare kan hålla sajten vid liv. Nackdelen med att använda en gratisversion på nätet är att du ofta är ganska begränsad till hur hemsidan kommer att se ut. Om du vill ha fullt inflytande på hemsidans utseende och struktur kan du köpa rättigheterna till att använde ett CMS från ett företag, till exempel Episerver eller Popopoly. Wordpress och Joomla är exempel på kostnadsfira open source CMS.