Kurs i virkning

Gammalt hantverk som har fått ett nytt liv. Vill du lära dig virka? Virkning skapar man med hjälp av garn och en virknål. Öglor fästs i varandra för att skapa olika mönster. Du kan skapa dukar, kläder och väskor - bara fantasin sätter gränser! Hitta en kurs i virkning här.
Filtrera efter
Virkning
Plats
Visa alla filter
Visar 1-2 av 2 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Virkning

Mer om virkning

Virkning är mer än bara ett hantverk. Det betraktas av många som en närmast meditativ form av handarbete. Vare sig du sitter på tåget, tittar på TV eller bara längtar efter en stunds kreativt utlopp, är virkningen alltid lättillgänglig så länge du har lite garn och ett par virknålar.

På kurser.se hittar du ett brett utbud av kurser i virkning, både för dig som är nybörjare och för dig som redan virkat en längre tid. 

När började vi virka i Sverige?

Virkningen gjorde sitt intåg i Sveriges hantverks- och hobbylitteratur redan 1844, enligt Kungliga biblioteket. Den frimodige kunde kort därefter ses virka sina första spetsar.

Till att börja med var virkningen främst ansedd som en “fruntimmers-syssla”, men idag är det en uppskattad sysselsättning bland såväl kvinnor som män, unga som gamla. Mängder av kurser och virkningsgrupper har upprättats genom åren för att ge deltagarna utrymme för sitt intresse.

Vad kan du använda virkning till?

Virkning som hantverk har hållit sig aktuellt genom århundraden. En stor anledning till det är troligen virkningens breda användningsområde. Med hjälp av olika tekniker, material och färger kan du skapa ändlösa kreationer; klädesplagg, konst, mormorsrutor, kramdjur, spets, inredningsdetaljer och mängder av bruksföremål.

Hur kommer jag igång med virkning?

För att komma igång med din nya hobby krävs i själva verket inte så mycket. En virknål och ett garnnystan, så är du redo att göra din första maska. Virknålar finns i en mängd olika storlekar, från millimetertunna till flera centimeter tjocka. Garner kan du också välja i det oändliga. Ull, bomull, hampa, bambu, syntet, plast och metall är några av de garnsorter som du kan använda. På garnrullen framgår vilken virknål som passar till just det garnet. 

Som nybörjare rekommenderas dock att du startar med det tunna bomullsgarnet, för enkelhetens skull. Ta sedan hjälp av en kunnig vän, instruktionsvideos online eller anmäl dig till en grundkurs i virkning för att komma igång med din första kreation.  

Vad får du lära dig på en kurs i virkning?

Fördelen med att gå en kurs i virkning är delvis kursledaren, där du under sakkunnig handledning får möjlighet att prova på olika tekniker och lär dig att behärska hantverket, anpassat efter just den nivå du befinner dig på. Ytterligare en stor fördel med kursen är mötet med andra människor som delar din nyfikenhet och intresse för virkning. Tillsammans lär ni er och utvecklar er förmåga att skapa.

Under kursens gång kan du till exempel få lära dig:

  • Teknikens grunder
  • Att virka längder
  • Att rita ett eget mönster
  • Att följa en virkbeskrivning
  • Maskornas benämningar
  • Olika virktekniker
  • Att skapa mönster på olika föremål
  • Flerfärgsvirkning


Vilka förkunskaper behövs?

En kurs i virkning fordrar normalt inga särskilda förkunskaper. Du kan starta helt från grundnivå och sedan fortsätta att avancera allt eftersom kunskaperna byggs på. Undervisningsnivån läggs vanligtvis efter deltagarnas erfarenhet och förkunskaper. På vissa kurser är det önskvärt att du har viss vana av att virka enklare saker såsom stolpar och fastmaskor. Läs mer om vilka förkunskaper som efterfrågas på den specifika kurs du är intresserad av.

Det kan vara bra att tänka på att du ofta behöver ha med dig lite eget material till kursen, såsom garnnystan och stickor eller virknålar. Sedan är det bara att sätta igång och skapa!

Och du, var beredd på att virkningen lätt blir beroendeframkallande.