Kick-off med körsång
-
Flera orter (10)
År 1998 bildades Västra Götalands län genom en sammanläggning av Göteborgs och Bohus län, Skaraborgs län och Älvborgs län. Länets regioner kan indelas i Västkusten med öppna landskap, kala klippor, skärgård samt Bohusläns kustskogsregion med skärgård, tallskog och ekskog.
Västra Götaland är ett av Nordens mest besökta turistområden på grund av dess varierade livsmiljö, rika kulturarv, och den kulturella mångfalden. I länet finns det riksunika naturvärden och en stark miljömedvetenhet. Västra Götaland är även Sveriges främsta industrilän med tyngdpunkt inom skog, textil, läkemedel och bilindustri.
Göteborg
Göteborg är Sveriges näststörsta och Nordens femte största tätort med nästan 600 000 invånare i tätorten och en miljon i Storgöteborg. Göteborg har funnits sedan 1621 då Gustav II Adolf stod och pekade med fingret mot platsen där staden skulle ligga.
Staden ligger på västkusten och är belägen på båda sidor om Göta älv vid älvens mynning i Kattegatt.
Varje år drar staden in mer är 21 miljoner kronor till staten som kommer från turister som besöker staden. Två saker som drar väldigt många turister är festivalerna Way Out West och Ullevikonserterna.
Borås
Borås är en tätort i Västergötland och centralort i Borås kommun, Västra Götalands län. Staden som är centrum i Sjuhäradsbygden, är bland annat känd för sina textilindustrier och många postorderföretag. Borås har därför fått sitt smeknamn ”Textilstaden”.
Borås har en kulturskola där det går drygt 2000 elever. På Kulturskolan i Borås är det undervisning i Bild, cirkus, dans, musik och textil.