Är du en svampplockare? Skogens guld hägrar för många på höstkanten. Svamp är inte bara en delikatess på tallriken och, om du plockar på egen hand - ett gratis näringsämne, utan också en värld av kunskap!
Det finns kurser som är inriktade på ätbara svampar och dess tillagning men också kurser där man får lära sig skilja på skadliga och farliga svampar som man bör undvika.
Svamp som mat
Det finns många kurser med fokus på ätbara svampar och hur man hittar, identifierar och tillagar dessa. Att särskilja ätbara svampar från skadliga är bra kunskaper att ha med sig och dela med andra.
I kurser med fokus på matsvamp får du kunskaper om hur du plockar svampen, vilka grepp och knep du kan använda, samt hur du rengör, tillagar och förvarar svampen. Flera svampkurser innebär att ni tillsammans tillagar svamp och äter den tillsammans som en del av kursupplevelsen.
Hitta svamp
Lär dig hitta svamp – få kunskap om olika miljöer och vilka förutsättningar olika svampar behöver för att växa. På så sätt lär du dig var du ska leta i skogen för att hitta din favoritsvamp!
I många svampkurser går man igenom vad som kännetecknar ett naturreservat, hur du ska förhålla dig till olika skogsmiljöer och grundläggande ekologi samt rödlistade arter.
Det finns också kurser som är inriktade på svampsök med hund och hur du kan ta hjälp av din fyrbenta vän för att hitta de undangömda delikatesserna snabbt och effektivt.
Teori och praktik
På en svampkurs kan du få både praktiska och teoretiska kunskaper. Många kurser är praktiska på plats i skogen och finns på flera olika orter, medan andra kurser sker med en kombination av klassrumsundervisning och ute i naturen.
Utöver de kunskaper som en svampkurs kan ge så är rätt kläder och utrustning en bra grund. För svampplockning finns några attribut och attiraljer som kan vara användbara för att komma åt svamparna och plocka dem på bästa sätt. Kläder för utevistelse, svampkorg eller påse och kniv är utrusning som du bör ha med dig för de kurser som sker i exkursionsform ute i naturen.
Det finns svampkurser på olika nivå för olika målgrupper och med olika kursledare. De som leder kurserna kan vara exempelvis svampkonsulent, forskare i skogspatologi, svampplockare, jägare eller hälsocoach.
Litteratur
Det finns många bra böcker om svampar och i flera av svampplockningskurserna ingår kurslitteratur, medan det i andra fall delas ut stenciler eller tips på webbplatser eller lektyr att söka upp på egen hand för att fördjupa sig i ämnet.