Studiecirkel

Lär dig något nytt tillsammans med andra. I en studiecirkel kan ni bland annat läsa filosofi eller spela teater tillsammans – ni väljer innehållet helt själva. Genom att starta en studiecirkel kan ni få tillgång till lokal, utrustning och bidrag för att hålla er cirkel levande.
Filtrera efter
Kategori
Plats
Visa alla filter
Visar 1-20 av 405 träffar
1
2
3
4
...
21
Annonser

Populära kategorier

Populära platser

Mer om att starta en studiecirkel

Studiecirkel, vad är det?

En studiecirkel är en grupp människor som träffas under flera tillfällen för att lära sig något tillsammans. Studiecirklar kan behandla alla möjliga ämnen från filosofi och politik till miljöfrågor eller språk. Det kan också vara en grupp som träffas för att spela musik eller teater tillsammans eller lär sig någon form av hantverk. Ämnena kan variera mycket i en studiecirkel – det som avgör är helt enkelt era intresseområden och målet med ert lärande.

Starta studiecirkel – hur gör man?

Studiecirklar kan startas av både privatpersoner eller organisationer. För att starta en studiecirkel krävs minst tre personer, varav en cirkelledare. Det enklaste sättet att komma igång är genom att kontakta ett studieförbund och fylla i en anmälningsblankett. Studieförbundet hjälper till med att skapa en studieplan och att välja studiematerial. När du lämnat in din anmälningsblankett behöver den bara godkännas, därefter kan cirkeln registreras och ni kan komma igång!

Varför studiecirkel hos ett studieförbund?

Att starta en studiecirkel hos ett studieförbund är ett bra sätt för att hitta tid och lokaler till att repa med bandet eller teatern, träffa nya människor, fördjupa sig i ett ämne man är extra intresserad av eller för att dela sina egna kunskaper med andra. Studiecirklarnas områden kan skilja sig väldigt mycket men gemensamt är att det finns ett mål och en plan för lärandet. För att få starta en studiecirkel krävs att det finns en cirkelledare och en studieplan där det finns ett definierat mål för cirkeln, allt detta kan man få hjälp med via ett studieförbund.  

Hur mycket pengar kan man få i bidrag för sin studiecirkel?

Hur mycket pengar ni kan få i ersättning till er studiecirkel varierar. Bland annat spelar hur mycket ni träffas och vilken typ av verksamhet ni bedriver roll. Den ekonomiska ersättningen ska främst användas till studiematerial och annat som kan behövas för att att studiecirkeln ska kunna genomföras. Ersättningen bör alltså inte ses som någon form av studiebidrag. Det är inte heller självklart att alla studieförbund kan ge rena ekonomiska bidrag. Ofta ges stöd i form av lokaler att träffas i, pedagogiskt stöd, utrustning, relevanta utbildningar och marknadsföring.