Mer om streetdance
Om du är nyfiken på att lära dig mer om streetdance så har du hittat rätt! Streetdance är inte en specifik dansstil utan flera olika danser som ingår i hiphopkulturen. Det innebär att det inte finns ett specifikt ursprungsland utan det som är gemensamt för streetdance är att danserna har utvecklats på gatan istället för i dansstudios. Exempel på platser kan vara gator, dansgolv, parker, skolgårdar och nattklubbar. Dansen har ofta improviserade inslag och är därmed inte helt planerad i förväg utan ibland får känslan och musiken ta över. Det är heller inte ovanligt att dansarna vill locka med sig åskådare och känna en stor gemenskap.
Rycks med i streetdance
Någon som kännetecknar denna dans är att man ofta rycks med i musiken. Kanske inleder dansaren med en koreografi och sen låter kroppen styra eller kanske hänger en åskådare med. Det kan utvecklas till olika solon och sedan möts man i en gemensam dans igen. Energifyllt, rytmiskt och med mycket känslor. Just detta kan du få känna på om du går en kurs i streetdance.
Det finns även “battles” där två dansare alternativ två dansgrupper tävlar mot varandra. De turas om att improvisera och när alla fått visa sitt är det upp till publiken alternativt en domare att avgöra vem som gjorde det bäst.
Exempel på dansstilar inom streetdance
En stor del av streetdance grundar sig i afroamerikanska och latino-New York under första halvan av 1900-talet. Där ingick house, breaking, hiphop och locking. Även Melbourne shuffle från Australien kom tidigt att bli en del av streetdance. Det pratas även om att clogging är en tidig form av streetdance som utvecklades i fabriker, på gator och dansställen i Storbritannien och Västeuropa. Denna dans kan jämföras med steppdans där man använder fötter och ben medan överkroppen är mer stilla.
Streetdance idag
De senaste 20 åren har streetdance fått ett uppsving i Sverige där det exempelvis anordnats festivaler och andra evenemang. Ett exempel är Streetstar som arrangerades i Stockholm och där streetdance-stjärnor från hela världen deltog.
Allt eftersom streetdance har blivit mer kommersialiserad och numera finns även influenser från balett och jazzdans. Listan över olika sorters streetdance kan göras lång och den fortsätter att fyllas på. Om du vill gå en kurs i streetdance finns en uppsjö att välja mellan. Om du hittar en kurs som är intressant kan du enkelt beställa mer information så kommer arrangören att ta kontakt med dig.