Silversmideskurs

Skapa i silver med ett traditionellt konsthantverk. Silversmide har flera roliga användningsområden, med stor variation på föremålen du kan skapa. På en silversmideskurs får du lära dig smida större föremål och skulpturer såväl som enklare smyckestillverkning.
Filtrera efter
Silversmide
Plats
Visa alla filter
Visar 1-20 av 94 träffar
1
2
3
4
5
Annonser

Populära platser

Mer om kurser i silversmide – lär dig ett gammalt konsthantverk

Silversmide är en uråldrig teknik som lever kvar som hantverk bland både unga och gamla. Silversmide har flera roliga användningsområden, med stor variation på föremålen du kan skapa. I kurserna får du lära dig smida större föremål och skulpturer såväl som enklare smycken. 

Silversmide för nybörjare – om du vill börja med silversmide

Silversmide är ett hantverk som passar alla. Hantverket är mycket brett, så oavsett om du vill lära dig silversmide för att designa smycken, göra dekorationer eller skapa större objekt så hittar du förhoppningsvis en kurs som passar dig. Som nybörjare kan du skapa många fina saker på ett enkelt sätt. Under en grundkurs får du en introduktion med både teoretiska och praktiska tips, så att du på egen hand kan jobba mer kreativt och självständigt. 

Vilken silversmideskurs ska jag välja?

För att välja en kurs i silversmide bör du i första hand utgå ifrån vad du vill lära dig. Vill du lära dig skapa större föremål och skulpturer i silver, eller är du mer intresserad av smyckestillverkning? När du vet vilken inriktning du är intresserad av kan du ta reda på vilken bakgrund och erfarenhet kursledaren för den kurs du tänkt gå har. Kursledarens erfarenhet kan i stor grad påverka kursens innehåll. För en del spelar det kanske inte någon roll, men med rätt research är du säker på att du får det du vill ha!

Silversmide och smyckesdesign

Det går bra att göra smycken i silver, men är du specifikt intresserad av smyckesdesign som inkluderar steninfattningar, gjutning och liknande är det guldsmidets tekniker du ska lära dig. Idag syftar många till guldsmide i silver när de pratar om silversmide. Men med det sagt så finns det självklart silversmideskurser med fokus på just smyckestillverkning. Se till att försäkra dig om kursens fokus och innehåll innan du börjar så att du får lära dig det du vill.

Upplägg och innehåll

Drivning, träckning, lödning och ytbehandling är några av de moment som kan ingå i en silversmideskurs. Vanligtvis får du jobba mycket självständigt under kursernas gång, med individuella handledningar från kursledaren, varvat med gemensamma genomgångar. Varje kurs kan ha sitt eget unika innehåll, men vanligtvis går ni igenom grundteknikerna i silversmide innan ni går vidare. Du får lära dig hantera verktyg, redskap och maskiner lämpliga för sina ändamål.

Påbyggnadskurser

När du känner dig trygg med silversmidets grunder finns en del påbyggnadskurser som du kan gå. Under en påbyggnadskurs får du lära dig mer om bland annat hur du stämplar dina smycken, hur du går tillväga om du vill producera i större skala och vilken prissättning du bör överväga.

Silversmide hemma – här är verktygen du behöver

Det fungerar utmärkt att jobba med silversmide i mindre skala hemma, så länge du har rätt verktyg och material. Att jobba med silversmide i hemmet är ett bra sätt att underhålla och utveckla sina kunskaper mellan kurstillfällena eller efter avslutad kurs. 

Verktygen som rekommenderas att ha hemma:

  • Gasollåga (en flamberingsbrännare fungerar bra)
  • Lödtegel och lödkol
  • Lod (ett silver som smälts in i skarvar)
  • Fluss till lödningen
  • Lödpincetter
  • Syra att lägga silvret i efter lödning
  • Verktyg som städ, hammare och filar