Silverlera - Prova på
-
Flera orter (2)
-
Från 780 SEK
Silverlera - Introduktionskurs
-
Flera orter (2)
-
Från 1 990 SEK
Silverlera-Prova på
-
Västerås
-
Från 1 395 SEK
-
2024-11-23
Silverlera - prova på
-
Falun
-
Från 995 SEK
-
2025-03-29
Smycken i Silverlera
-
Karlstad
-
Från 1 550 SEK
-
2025-05-10
Nybörjarkurs Silverlera - Molkom
-
Molkom
-
Från 1 695 SEK
-
2025-01-29
Silverlera - gör dina egna ringar
-
Falun
-
Från 995 SEK
-
2025-03-30
Presentkort - Studio Toltekali
-
Flera orter (2)
-
Från 450 SEK
Smyckesdesign - Tjejträff/Möhippa
-
Flera orter (2)
-
Från 780 SEK
Smyckesdesign
-
Flera orter (2)
-
Från 490 SEK
Smycken i brons
-
Karlstad
-
Från 1 550 SEK
-
2025-04-12
Glasfusing - Smycken i glas (Fortsättning)
-
Karlstad
-
Från 1 550 SEK
-
2025-03-08
Glasfusing - Smycken i glas (Nybörjare)
-
Karlstad
-
Från 1 550 SEK
-
2025-02-08
En kurs i silverlera kan hjälpa dig att uttrycka din kreativitet och utforska din konstnärliga sida. Du behöver inte vara expert för att anmäla dig. Det finns både kurser särskilt utformad för nybörjare och för de med tidigare erfarenhet. Kurserna finns tillgängliga vid olika tidpunkter under dagen. Vissa arrangörer erbjuder dem på kvällstid, medan andra även har dagtid och helger.
Silverlera är ett material som blir allt mer populärt. Det används vanligtvis till smyckesdesign eller för att skapa Det innehåller fint pulveriserat silver, vatten och bindningsmedel. Den formas på liknande sätt som vanlig modelleringslera och har samma konsistens. När leran torkat kan den brännas i en ugn eller med hjälp av en handhållen butanbrännare. När leran bränns, brinner bindemedlet upp och silvret sintrar ihop till solitt 99,9% rent silver.
Smycket kan sedan slipas och poleras med konventionella metoder. Du kan även tillsätta din egen färg genom att använda färg eller emalj. Det går även att kombinera med flera olika material, såsom porslin och glas.
Vem bör gå en kurs i silverlera?
Vem som helst kan delta i en kurs. Det finns kurser för både nybörjare och erfarna smyckesdesigner. Även om du inte behöver ha någon erfarenhet av smyckestillverkning eller modellering är det en fördel om du redan har grundläggande färdigheter i lergodsbearbetning.
Hur går en kursen till?
Kurserna varierar i längd och kan pågå 2 timmar eller exempelvis över en hel helg. Under kursen får du lära dig att bearbeta, forma, torka och bränna silverlera. Du kan välja dina egna mönster eller följa mer avancerade projekt under lärarens ledning.
Varför välja just silverlera?
Du kan använda silverlera för att skapa en mängd olika föremål, inklusive smycken. Resultatet blir garanterat unikt och personligt. Självklart kan du skapa verk till dig själv men du kan även ta tillfället i akt och skapa en personlig gåva till en födelsedag eller kanske ett bröllop. Det finns många fördelar med att lära sig detta hantverk, bland annat:
- Du kan skapa dina egna unika smycken
- Du lär dig att forma och bränna silverlera
- Ingen tidigare erfarenhet är nödvändig
Vanligt innehåll i en kurs i silverlera
Den första delen av kursen ägnas vanligen åt att förbereda din arbetsstation samt leran. Sedan går kursledaren igenom metoder för att forma och torka leran samt fixa eventuella ojämnheter. Därefter går ni igenom metoder för bränning samt polering.
Den sista delen av kursen ägnas vanligtvis åt att arbeta med resultaten. Du kan välja din egen design eller arbeta med mer avancerade modeller under ledning av en lärare. Du kan också experimentera med olika material, inklusive färg, ädelstenar eller glas för att lägga till dina egna unika detaljer till dina smycken.
Det finns även mängder av metoder och teori att fördjupa sig inom. Bland annat materiallära, bearbetningsmetoder och designteori. På mer avancerade kurser får du lära dig hur du skapar utsökta smycken och detaljerade föremål med hjälp av silverleran.
För att jobba med silverlera behöver du följande redskap:
- Pensel
- Mönsterverktyg som stämplar, formar, kavel och liknande
- Teflonduk eller plastmatta som underlägg
- Stålborste
- Polerstål
- Palettkniv
- Skärverktyg
- Svamp
För att kunna bränna leran behöver du även antingen en ugn, butanbrännare med tillbehör eller mikrovågsugn med speciell insats för bränning.