Kurser i improvisationsteater

Teater utan manus. Är du sugen på att testa på improvisationsteater? I improvisationsteater jobbar man utan ett färdigt manus och skapar scenerna med hjälp av kreativitet och improvisation. Gå på en kurs i improvisationsteater här!
Filtrera efter
Improvisationsteater
Plats
Visa alla filter
Visar 1-4 av 4 träffar
Annonser

Hur spontan kan du vara? 

Improvisationsteater handlar om att spela teater utan manus och förberedelser. Ofta börjar man med ett tema eller bara ett ord som skådespelarna bygger vidare på och improviserar fram en historia. Till skillnad från vanlig teater behöver inte improvisationsteater följa en dramaturgisk kurva. Varken handlingen eller berättartekniken behöver vara helt korrekt då fokus ligger på skådespelarens förmåga att bemästra rollen. I improvisationsteater byter man snabbt inriktning och man måste vara beredd på att sätta sig in i nya situationer och roller.

Teater med improvisation är otroligt kul och passar som aktivitet vid många tillställningar. I improviserad teater får du lära dig att använda din fantasi, spontanitet, kreativitet. Improvisationsteater kan användas som övningar i teambuildning då du tränar samspel med andra medspelare. Improvisationsteater fungerar även bra till kickoffen, konferensen eller möhippan.

En improvisationskurs kan vara till stor nytta även om ditt mål inte är att bli duktig skådespelare, man lär sig att våga uttrycka sig och vara spontan vilket kan vara till mycket stor nytta även i vardagslivet.

Vad gör impro till impro?

Traditionell teater och en kurs i improvisationsteater skiljer sig från varandra i upplägg. Båda handlar om att agera på scen men på en teaterkurs är man mer fokuserade på att agera utefter ett manus medan improvisationsteatern vill skapa teatern med hjälp av kreativitet och improvisation. Många gånger kan kurserna innehålla båda delarna. 

Att gå en improkurs

Generellt bygger kurserna på samarbete, koncentrationsförmåga, scennärvaro med inslag av improvisation och kreativitet. Man från träna allt detta genom övningar och genom att agera i mindre och större rollspel. De rena improvisationskurserna bygger helt på spontanitet och kreativitet och att våga agera och pröva. Målet är att våga leva ut sin fantasi och kreativitet med ljud och rörelser. Även här tränar man i form av enklare övningar och genom att framställa scener och rollspel med väldigt få instruktioner. En improvisationskurs är inte bara ett sätt att lära sig improvisationsteater utan kan vara ett mycket bra sätt att lära sig att våga ta fram sin kreativitet och öva upp sin improvisationsförmåga. Intresserad av en annan form av improvisation? Se alla clownkurser här.

Improvisationsteater i Sverige

Improvisationsteater är är numera utbredd över hela världen. Det finns flera olika typer av impro, såsom teatersport och lajv, gemensamt är att improvisationsteater är utan manus. Improvisationsteater finns i flera olika varianter både för radio, tv och scen. Till Sverige kom improvisationsteater under 80-talet introduserat av Keith Johnstone tillsammans med Suzanne Osten och Helge Skoog.

I slutet av 70-talet etablerade sig nätverket Sveriges Improvisationsteater. Ihop med Svenska Teaterförbundet startade de den första improvisationsutbildningen. Stockholms Improvisationsteater har även under 1990- och 2000-talet varit drivande i framtagningen av flertalet nya och fräscha improvisationskomcept.

Vid en improvisationsteaterkurs få man lära sig att använda sin kreativitet, fantasi och spontanitet samt att samspela tillsammans med andra medspelare. Improvisationsteater finns i olika kursformat som en gång i veckan kurs till helgkurser. Med improvisationsteater får du chansen att utveckla dig själv på ett prestigelöst och roligt sätt. Olika förmågor man får lära sig att förfina är bland andra berättande, kroppslighet och spontanitet.