Folkdans
-
Åsele
-
Från 0 SEK
Nybörjarkurs i folkdans
-
Göteborg
-
Från 400 SEK
Folkdans för Ungdomar
-
Göteborg
-
Från 300 SEK
Dansa Folkdans
-
Vilhelmina
-
Från 0 SEK
Folkdans för barn!
-
Göteborg
-
Från 300 SEK
Knattar
-
Göteborg
-
Från 250 SEK
Mer om kurser i folkdans – dans för den kulturintresserade
Vad är folkdans?
Folkdans är en typ av dans som dansats sedan 1800-talet, och ännu tidigare än så, och som förts vidare från generation till generation genom tradition. De flesta länder har sina egna traditionella folkdanser, som kan se olika ut beroende på var i landet man bor samt vilken social bakgrund man har. Dansen har funnits med i våra liv sedan tideräkningens begynnelse och har därför ett starkt fäste i vår kultur. Vissa kulturer använder dansen som ett sätt att fira, andra uttrycker känslor och en tredje dansar vid ceremoniella tillfällen. Det finns även folkdans som dansas för att främja skörden. Tradition och historisk anknytning hör till då vi pratar om folkdans – alla kulturer och länder har sina egna speciella danser och betydelser av dem.
Folkdanserna utvecklas ständigt. De förändras på grund av mode och influenser från andra kulturer och länder. Det finns en hel del folkdanser där det går att se geografiska likheter mellan danserna. Det går till exempel att se tydliga likheter på den finska, åländska och den svenska folkdansen att de influerats av varandra. Folkdanser uppstår och dansas ofta när människor som utövar dansen möts.
Vem kan dansa folkdans?
Folkdans passar dig som tycker om kultur, historia, dans och att umgås med andra dansintresserade. På en kurs i folkdans får du, förutom umgänget med andra som gillar dans, regelbunden dansträning samtidigt som du utvecklar din teknik. Du bör tycka om att dansa i par då folkdans till stor del dansas i just par – eller som flera par tillsammans.
Kursernas upplägg och typiskt innehåll
Kursernas upplägg kan variera beroende på arrangör. Det finns kurser för nybörjare, prova på-kurser för den nyfikne och fortsättningskurser för dig som dansat ett tag. För att få information om en specifik kurs kan du kontakta kursarrangören genom att göra en intresseanmälan. Ett vanligt upplägg är att ni värmer upp tillsammans med en enklare dans för att sedan gå vidare med en mer avancerad dans. Vanligtvis går ni igenom och bygger på dansen steg för steg för att avsluta med att repetera dansen i ett flöde.
Dansstilarna du kan lära dig på en folkdanskurs
Folkdanser finns i olika slag som till exempel ringdanser, långdanser, kontradanser och kadriljer. Därtill finns också en hel del olika stilar. Här följer några av dem:
- Polska
- Vals
- Polka
- Snoa
- Hambo
- Mazurka
- Bakmes
- Schottis
Kläderna inom folkdansen
Lika viktig som själva dansen är, lika viktiga är kläderna när det kommer till folkdans. Alla folkdanser har sin kostym och sina tillbehör. Ofta fångas landets viktiga ikoner och symboler upp i klädernas tyger och mönster.