Filtrera efter
Drejning
Plats
Visa alla filter
Visar 1-2 av 2 träffar
Annonser

Fler kategorier inom Drejning

Vanliga frågor

  • Om du vill lära dig att dreja kan du gå en drejkurs. Beroende på var du bor finns det oftast flera olika ställen dit du kan gå för att lära dig att dreja. Drejkurser ges oftast på en drej- eller keramikstudio och anordnas till störst del av privata arrangörer. Du kan också lära dig att dreja på egen hand men tänk på att du då själv måste se till att du har alla de rätta verktygen som behövs.  

  • Det är väldigt individuellt hur lång tid det tar att lära sig att dreja. En drejkurs kan vara allt från en timme till flera månader lång beroende på vilken typ av kurs du väljer. Du kan välja att gå en nybörjarkurs om du aldrig har drejat tidigare men oftast är alla välkomna på drejkurs – oavsett erfarenhet.

  • Att lära sig att dreja kan vara ganska svårt och framför allt kan det ta tid att lära sig. Det är viktigt att man lär känna materialet som man arbetar med och att man blir ”kompis” med leran. Se till att du är lugn och koncentrerad när du ska dreja, om man fokuserar på annat kan det vara svårt att få leran att göra det du vill.

Att dreja

Vanliga skulpturer inom drejning är vaser, skålar och krukor. Den roterande drejskivan kan drivas både manuellt och automatiskt. De äldsta drejskivorna uppfanns kring 3000 f Kr. Du formar leran med händer och fingrar medan leran roterar på drejskivan. Förutom händerna kan man använda flera olika verktyg vid när man drejar. Du kan till exempel använda en platta och trä, metall eller plast för att skapa jämna ytor. Knivar används för att få rena och raka kanter och en svamp suger upp överflödigt vatten.

» Drejning i Stockholm

Drejning steg för steg

Steg ett när du ska dreja är att bearbeta leran så att luftbubblor trycks ut. Leran placeras sedan på mitten av drejplattan, det är viktigt att leran är centrerad. När drejskivan fått upp sin fart börjar du trycka med händer och fingrar för att skapa en rund kontur. Sedan använder du fingrarna för göra föremålet ihåligt. Om du vill skapa annat än ett runt föremål kan du bearbeta leran när drejskivan står still. Om du vill dekorera föremålet med detaljer eller rista in mönster bör detta göras när leran har torkat till en läderhård konsistens. Nästa steg är bränning och glasering som man gör när leran har torkat, oftast efter cirka en vecka. Vid första bränningen förs föremålet in i en keramikugn där allt vatten bränns ut ur leran. Efter bränningen kan man lägga på glasyr och sedan bränna föremålet en andra gång. Glasyren kan vara färgad eller bara ge föremålet en hög glans, vilket ger en vacker dekorativ effekt som avslutning på drejprocessen.

Att gå en kurs i drejning

Drejkurser tar dig igenom hela drejprocessen, från den första bearbetningen av leran till när ditt föremål är redo för avhämtning. Till en drejkurs är oftast alla välkomna, oavsett ålder och tidigare erfarenhet av drejning. En drejkurs passar även bra som aktivitet vid olika tillställningar, som till exempel kick offer, möhippa eller som present till någon som fyller år. På en drejkurs finns stort utrymme för kreativitet och du bestämmer själv vad du vill dreja. Handledningen under en drejkurs är ofta individuell samtidigt som du får inspiration till nya former från andra kursdeltagare. Det bästa med en drejkurs är att du får skapa vackra keramikföremål till hemmet och att du får visa upp det du har lärt dig.