Sök kurs 👉

Plantera ditt blomsterland

Nu väcks rabatterna till liv och det är dags att pryda trädgården med färgglada blommor. Här får du tips på hur du ska göra när du planerar och planterar ditt blomsterland! 

En man och en kvinna planterar i sin rabatt

Kliar det i fingrarna efter att få göra sommarfint i trädgården? Här får du tips på hur du kan göra när du planerar din sommarrabatt, vad som är bra att tänka på vid plantering och hur du tar hand om dina blommor och växter på bästa sätt. 

Planera ditt blomsterland 🏡 

Innan du börjar plantera är det viktigt att planera din rabatt. Här är tre punkter att utgå ifrån: 

1. Storlek på rabatten och placering

När du planerar storleken på rabatten kan du gå efter hur stor trädgården är, vilken form du vill ha på rabatten och hur ljusförhållandena ser ut på platsen. Just ljusförhållandena är viktiga när det kommer till vilka växter du rekommenderas plantera då vissa växter kräver mer solljus än andra. 

2. Vilka växter du vill ha och hur de ska arrangeras 

Hur du vill designa din rabatt är såklart helt upp till dig. Ett bra tips är dock att se till att växterna du planterar har liknande förutsättningar på platsen, till exempel hur mycket solljus de kräver. För att få en bättre uppfattning om hur du vill att rabatten ska se ut kan du rita en skiss på var växterna ska stå.

3. Planera för vilket underhåll som krävs

Ju större rabatt du har desto mer arbete krävs. Långsamväxande växter kan till viss del minska arbetet du måste lägga ner. Du kan även förhindra ogräs genom att lägga en markduk i botten av rabatten. Markduken släpper igenom vatten och syre, men minimerar ogräset. Ett annat bra sätt är att lägga ett lager täckbark i rabatten för att hålla borta växter som inte hör hemma där. 


Plantera dina blommor och växter 🌱

När du har gjort stegen ovan kan du börja förbereda jorden. Om du har en trädgård med både soliga och skuggiga partier kan du utgå ifrån normaljord och addera olika jordkompositioner med specifika egenskaper.  

När din jord är klar är det dags att placera ut alla plantor enligt din skiss. Ta ut växterna ur krukorna och sänk ner jorden och rötterna i en hink med vatten. Vänta tills det slutar bubbla från vattnet för att försäkra dig att jorden sugit åt sig tillräckligt med vatten.  

Använd en spade för att gräva ut ett planteringshål, placera växten i hålet och täck sedan igen hålet med jord. Vattna plantan ordentligt och gå därefter vidare till nästa planta – snart har du en rabatt som ser ut precis som du vill!  

Tips på växter till din rabatt 🌻

Växterna i rabatten kan delas in i tre kategorier: 

  • Perenner 
  • Blomsterlökar 
  • Årliga sommarblommor 


Både perenner och blomsterlökar är fleråriga, vilket betyder att när de väl är planterade så kräver de ganska mycket underhåll. Exempel på perenner är riddarsporre, funkia och stormhatt och för blomsterlökar snöklocka, vitsippa och tulpaner. Årliga sommarblommor måste planteras på nytt varje år. En fördel med sommarblommor är att du kan byta ut färgerna i din rabatt från år till år.

Explosion av färger eller kombination av några få? Med sommarblommor kan du antingen välja att plantera blommor i liknande färger, eller köra på en färgbomb och använda flera olika färger. Sommarblommor är till exempel pelargon, petunia, krasse och sommarbegonia. 

Källor: hornbach.se, blomsterlandet.se

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på kurser.se. Hon älskar att det alltid går att lära sig något nytt och att nästa kurs bara är ett klick bort. Josephine har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Hon tycker om att skriva och att leda olika projekt. På fritiden hittar du henne antingen på gymmet eller i köket där hon gärna testar nya recept. Senaste kursen hon gick var en klättringskurs för att ta grönt kort. Näst på tur är antingen en kurs i spanska eller i kreativt skrivande.

Annonser