Sök kurs 👉

Så tar du jägarexamen

Jaktsäsongen är igång och intresset av att jaga vilt fortsätter vara stort. Idag finns det nästan 300 000 registrerade jägare i Sverige. För att få jaga och ta din jägarexamen måste du klara några olika delmoment. Här går vi igenom alla steg du behöver göra för att bli jägare.

Hör du till de som alltid längtar efter jaktsäsongen? Du är inte ensam eftersom intresset för att jaga vilt fortsätter vara stort. Idag finns det nästan 300 000 registrerade jägare i Sverige. För att få jaga och ta din jägarexamen måste du klara några olika delmoment. kurser.se går igenom alla steg du behöver göra för att bli jägare.

Vad är en jägarexamen?

En jägarexamen är ett bevis på att du har klarat de delprov som krävs för att bli jägare. För att ta din jägarexamen måste du genomföra och bli godkänd i två delar: 



Teoriprov

Det teoretiska provet ska göras av alla oavsett vilket typ av jaktvapen som ska användas. Här lär du dig om jakt, viltvård och säkerhet. För att du ska kunna gå vidare till den praktiska delen måste du vara godkänd i det teoretiska provet.

Praktiska prov

Det praktiska provet består av tre delar: grundprov i kulgevär, högviltprov i kulgevär och hagelgevärsprov. För att få genomföra uppskjutningen måste du kunna hantera ett vapen på ett säkert sätt. Klarar du inte proven får du göra om dem vid ett senare tillfälle.

Här kan du ladda ner hela guiden för jägarexamen

Hur tar jag min jägarexamen?

Det finns ett stort utbud av kurser som kan hjälpa dig på vägen mot din jägarexamen. En del kursarrangörer erbjuder intensivkurser på endast några dagar, vissa erbjuder jägarexamen online (teoridelen) medan andra har lite längre kurser på kvällar och helger. För många av kurserna behöver du ingen tidigare erfarenhet. Om du planerar att gå en intensivkurs kan det vara bra att veta att viss teori ibland bör läsas innan kursstart.

Jägarexamen i Stockholm 

Jägarexamen i Göteborg 

Jägarexamen i Malmö 

Självstudier

Du kan även välja självstudier för den teoretiska delen. Köp ditt studiematerial och börja studera på egen hand. Med hjälp av litteratur och testfrågor som du kan hitta online kan du sen testa dina kunskaper för att se om du är redo för provet. När du känner dig redo kan du kontakta en provledare och boka in ditt provtillfälle.

Välj den kurs som passar dig! Tiden och kostnaden för din jägarexamen får du tillbaka genom fantastiska upplevelser i skogen.

Vad händer sen?

För att bli jägare måste du ha en godkänd jägarexamen där du tillgodogjort dig kunskaper inom jakt, djur och natur. Tack vare denna examen kan man garantera att jägarkåren har de kunskaper som krävs för jakt och viltvård. Jägarbeviset visar att du klarat av proven för jägarexamen. När du har fått din jägarexamen följer vissa moment. 

Vapenlicens

Du måste vara 18 år för att ansöka om vapenlicens och det kräver också att du har ett godkänt vapenskåp som någon i din närhet kan intyga att du har. Vapenlicensen måste du alltid ha med dig om du t.ex. ska transportera vapnet till jakt.

Läs mer om vapenlicens här

Jaktkort

För att sen få jaga krävs det även att du betalar den årliga viltvårdsavgiften för att få ditt jaktkort. Jaktkortet visar att du är berättigad att jaga i Sverige och du ska alltid vara beredd att visa upp det när du är ute på jakt. Kortet måste förnyas varje år. 

Fällavgift

Om du sen har turen att fälla ett djur ska du betala en fällavgift. Om du behöver hjälp att komma igång är ett tips att gå med i en jaktorganisation.

Mer om jakt

Uppsiktsjakt

För dig som är nyfiken på jakt men ännu inte har fyllt 18 år så finns uppsiktsjakt. Det innebär att den som har fyllt 15 år får låna vapen om vapeninnehavaren är med hela tiden – så kallad uppsiktsutlåning. Detta förutsätter att utlånaren har konstant uppsikt på låntagarens användning av vapnet. Vid uppsiktsjakt finns inga krav på godkänd jägarexamen men det är att föredra att låntagaren har vissa kunskaper om jakt och skytte. 

Läs vår jaktguide

Vad betyder jakträtt?

Varje markägare har jakträtten på sin mark och om den som äger marken inte själv jagar kan hen upplåta ett jaktarrende åt ett jaktlag. Ett jaktlag brukar innefatta 3-30 personer och måste ha en jaktledare som ansvarar för säkerheten och organiserar jakten. 

Hitta din jaktkurs

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser