Förr odlades nästan alla grönsaker på landet eller i växthus, men på senare tid har det blivit allt vanligare att odla på mindre ytor som altan och balkong. Att odla egna grönsaker har många fördelar och är en hobby för många. Egenodlade grönsaker är fria från gifter samtidigt som vi gör en god gärning för miljön. Vi kan dessutom spara en slant genom att odla eget!
Men hur går du bäst till väga för att komma i gång med odlingen och vilka grönsaker är lättast att ta hand om för en nybörjare? Det reder vi ut här!
Lättodlade grönsaker
Om du är nybörjare på odling finns det många lättodlade grönsaker som du kan börja med. Här är tips på fem grönsaker som inte kräver allt för mycket arbete:
🥬 Sallad
En busenkel grönsak att odla och som är en av de mest populära att odla inomhus. Plantera i större kruka, antingen i fönstret eller på balkongen, och skörda efter två till tre veckor. Därefter kan du fortsätta skörda hela säsongen.
🍅 Tomat
Det finns en rad olika sorters tomater att välja bland, till exempel busktomater och körsbärstomater. Det är viktigt att välja rätt sort utifrån var du har tänkt att odla dem. Tomater älskar vatten, ljus och näring.
🥒 Gurka
De flesta gurksorter trivs allra bäst i växthus, men det finns även sorter för utomhusodling. Gurkplantor är känsliga för kyla och mår allra bäst av att få vara på en varm plats med vindskydd.
🌱 Squash
En lättodlad grönsak som ger en rik skörd. Viktigt att tänka på är att squashplantor växer snabbt och bör omplanteras i större krukor allteftersom. Plantera heller inte ut squashen för tidigt, det ska vara minst 15 grader i jorden och frostnätterna måste vara förbi.
🍃 Grönkål
Grönkål är en rejäl grönsak som har en lång växtsäsong. Grönkål tål även svala temperaturer och lätt frost. Om du odlar grönkål från frö är ett tips att så fröna inomhus ungefär sex veckor före sista frostdatum där du bor.
Odla grönsaker hemma
Det viktigaste att tänka på när det kommer till planteringskärl är att grönsakerna får nog med utrymme och att det finns hål i kärlet som gör att överskottsvattnet kan rinna ut. Vanligaste kärlen att använda är antingen hinkar, planteringslådor och krukor. Om du odlar i till exempel en hink eller annat planteringskärl är det viktigt att jorden och den näring som används är av hög kvalitet. Grönsaker behöver mycket vatten och näring för att ge bra skörd.
Om du har ett trädgårdsland är det bra att förbereda jorden innan odling genom att rensa bort ogräs ordentligt. Någon eller några veckor före sådd bör du även gräva om jorden och blanda i någon form av jordförbättringsmedel och gödsel. Kratta ut jorden så att den är jämnt fördelad innan du sår och ta bort eventuella stenar och kvistar. För att få raderna raka och fina när du sår ut fröna kan du ta hjälp av två pinnar och ett snöre. Ju bättre förarbetet är desto lättare kommer det att bli i längden!
Bäst tid att odla
Frukt och grönsaker trivs bäst olika tider på året. Redan i februari kan du börja förodla de grönsaker som behöver sättas tidigt för att hinna växa upp i tid, till exempel purjolök. Grönsaker vars fröer är tåliga mot kyla kan planteras redan i mars, medan de flesta grönsaker mår bättre av att planteras i april eller maj. Juni till augusti är det dags att skörda flera grödor, med augusti som den riktiga skördemånaden. Annars ligger fokus under sommarmånaderna på att vattna och gödsla odlingen. I september och oktober har du förhoppningsvis kunnat njuta av alla goda grönsaker och rotfrukter du har odlat och nu kan du börja plocka upp det som är kvar för att frysa in till vintern.
Ta del av mer tips för hur du enkelt kommer igång med odling
Källor: Blomsterlandet.se, plantagen.se, landshypotek.se