Något som funnits i baletten århundrade efter århundrade är de fem grundpositionerna som fastställdes på 1600-talet. De klassiska balettpostitionerna övas fortfarande flitigt på dansskolor runt om i världen, för vem drömmer inte om att bli en ballerina? Gör du det? Har du en son eller dotter där hemma som vill dansa balett? Eller är du bara är sugen på att prova på balett på hobby-nivå? Här kommer en liten guide för att få koll alla balett termer och kunna tjuvträna på de där fem viktiga grundpositionerna inom baletten.
Förslag på kurser
Balettens första position
Ben: Sätt ihop hälarna och rikta tårna utåt så långt som det känns bekvämt. Tänk på att även knäna ska vara riktade utåt.
Armar: Håll båda armarna framför dig i navelhöjd. Runda armarna genom att böja de vid armbågarna, tänk det som att du skulle hålla något stort och runt. Fingrarna ska nästan nudda varandra, de ska inte spreta, och armarna ska hållas 7,5 centimeter från kroppen.
Balettens andra position
Ben: Är nästan som första position utom att du delar benen lite så att hälarna
inte nuddar varandra, ha ungefär en fotlängds avstånd mellan.
Armar: Du kan använda samma tänk som i första position men låtsas att det du håller i har blivit mycket större och du måste öppna armarna ännu mer för att nå runt. Nu ska dina armar vara ungefär över fötterna, fortfarande något böjda. Armbågarna ska vara lite lägre ner än axlarna och handlederna i ett något lägre läge än armbågarna.
Balettens tredje position
Ben: Här ska du ha fötterna ihop med den främre fotens häl i mitten av den bakre foten.
Armar: Här ska armar och ben gå diagonalt. Har du vänster ben fram är det höger arm som ska fram och tvärtom. Ena armen sätter du framför dig, lite böjd och med handen ungefär vid naveln, som i första position. Lite överkurs är att handen ska se ut som att du pekar med pekfingret åt det håll fingrarna är riktade åt och samtidigt ska handen vara i en något kupad position. Andra armen går ut i samma läge som i andra position.
Balettens fjärde position
Ben: Påminner om tredje position. Nu flyttar du den främre foten fram så att hälen
pekar mot den bakre fotens tår. Du flyttar även fram den främre foten så att fötterna inte nuddar varandra. Det här är en förberedelse för att kunna gå upp på tå och göra till exempel en piruett.
Armar: Ta upp armen som är på samma sida som den bakre foten upp över huvudet. Den ska fortfarande vara så pass långt fram att du kan se den och vara en aning böjd, i samma läge som i position tre. Handflatan och fingrarna ska vara vända in mot kroppen. Andra armen behåller du likadant som i föregående position.
Balettens femte position
Ben: Ser likadan ut som fjärde position utom att hälen och tårna ska nudda varandra.
Målet är att svänga runt på fötterna så att båda fötternas tår nuddar varandras hälar.
Armar: Titta tillbaka på position tre där du lyfte ena armen över huvudet. Nu gör du precis likadant fast du tar med båda armarna. Vänd båda handflatorna inåt, mot huvudet, och slappna av lite i fingrarna, händerna ska inte nudda varandra utan ha cirka 15 centimeter emellan.
Redo att lära dig fler balettsteg?
Så, är du redo att ta första steget in i balettens värld? Är du redo att träna upp både din styrka, kondition, vighet, motorik och balans? Många menar dessutom att dansa balett är grunden för att lära sig behärska många av de andra dansstilarna. Läs mer om alla balettkurser som finns att välja mellan här på kurser.se:
Historien om balett
Ordet balett kommer från italienskans ”baletto” som betyder liten dans och även ordet ”ballo” som betyder jag dansar. Övervägande delen av de andra balett-termer man använder är franska ord. Detta beror på att baletten uppkom i Italien men snabbt spreds till Franrike där den utvecklades mycket tack vare Ludvig XIV, kung av Frankrike på 1650-talet. Han deltog gärna själv i föreställningar och startade en kunglig dansakademi. I Sverige var det på Stockholms slott baletten först introducerades vid drottning Kristinas hov.
Olikt många andra dansstilar uppkom baletten för att berätta en historia. Förr var det mycket inslag av till exempel helgon och mysteriespel i historierna. I andra baletter, som Svansjön (1877) har historien ett tema där berättelsen främst handlar om kampen mellan kärleken och ondskan. Just för att baletten ska fylla funktionen att berätta en historia är det viktigt att stegen och rörelserna är noga kombinerade och utarbetade, så att publiken ska förstå vad det handlar om. Därför finns just de här grundpositionerna vilka alla balettsteg är baserade på. Upp och hoppa och prova själv!
(Observera att det finns en liten variation även bland dessa positioner och att de inte alltid ser likadana ut beroende på lärare, skola, typ av balett etcetera.)
Vill du lära dig mer om dans? 💃
I vår dansguide kan du läsa om flera olika dansstilar. Du får även möjlighet att lära dig grundstegen i dessa danser.