Sök kurs 👉

Så börjar du med aktier – aktieskola för nybörjare

Är du sugen på att börja med aktier? Med vår aktieskola för nybörjare får du koll på grunderna för hur aktier fungerar.

Ljushårig kvinna med smartphone och laptop

Aktier och fonder är populära komplement till sparkontot och kan vara bra alternativ för att få dina sparpengar att växa över tid. I vår aktieskola för nybörjare fokuserar vi på aktier och aktiesparande. Är du ny på området? Inga problem, vi går igenom hur du kommer igång med aktier!

Vem som helst kan börja handla med aktier, men för att lyckas med bra investeringar och stabil avkastning över tid är det viktigt att du har koll på hur aktier fungerar. För dig som vill ha en riktigt solid grund att stå på finns nybörjarkurser om aktier, där du får lära dig allt du behöver veta för att komma igång. Många nybörjare gör misstag som du lätt kan undvika. I den här artikeln går vi igenom sex grundläggande punkter om aktier för nybörjare.

1. Öppna ett aktiekonto

Innan du börjar köpa aktier behöver du öppna ett separat konto. Härifrån kommer du att sköta dina aktieaffärer. Du kan öppna antingen ett investeringssparkonto, förkortat ISK, eller ett aktiekonto, även kallat depå. Skillnaden mellan ISK och depå är främst beskattningen. En fördel med depå är att du enbart skattar på vinsten du gör på dina aktier. En nackdel är att du måste sköta deklarationen själv. Om du har ISK betalar du en årlig skatt som är baserad på värdet på ditt ISK. Skatten dras automatiskt varje år i samband med deklarationen. Om du är nybörjare kan det vara bra att börja med ISK, så slipper du tänka på deklarationen. Skatten brukar också vanligtvis bli lägre på ett ISK än på en depå.

2. Hur tjänar jag pengar på aktier?

En aktie är en andel i ett aktiebolag. När du köper aktier i ett bolag äger du en del av bolaget. Värdet på en aktie ser du på aktiekursen. Aktiekursen kan påverkas av många olika saker och händelser. Den ökar vanligtvis om det finns fler som vill köpa aktier i bolaget än aktieägare som vill sälja. Det kan bland annat inträffa om bolaget går med mycket vinst, eller om många tror att bolaget kommer att börja gå med mycket vinst.

Ett sätt att tjäna pengar på aktier är genom aktieutdelning. Aktieutdelning sker om bolaget gått med vinst och beslutar om att dela ut en del av vinsten till aktieägarna. Ett annat sätt är genom att du säljer dina aktier, det förutsätter förstås att aktiekursen har gått upp sedan du köpte dem. Aktiekursen kan också gå ner, till exempel om bolaget går med förlust eller får dåligt rykte. Om du säljer dina aktier till en lägre kurs än vad du köpte dem till så riskerar du att förlora en del av dina pengar. Om bolaget skulle gå i konkurs sjunker aktievärdet till noll och du förlorar hela din investering.

Det är viktigt att ha tålamod när du sparar i aktier. Aktier kan snabbt gå upp och ner i värde, men tänk på att aktier i snitt har gått upp över tid historiskt sett. Kom ihåg att det inte finns några garantier för att du kommer att göra vinst på dina aktieaffärer. 

3. Skillnaden mellan fonder och aktier

För en aktie äger du en andel i ett bolag. En fond kan du se som ett paket som består av många olika aktier. Som ägare av en fondandel är du inte direkt ägare till aktierna som ingår i fonden. Eftersom din investering får större spridning i en fond blir riskerna för att du ska förlora pengar över tid lägre än om du hade investerat direkt i ett fåtal aktier. Många nybörjare startar med fonder innan de går över till aktier. Fonder är också ett bra alternativ om du vill lägga ner mindre tid och energi på att bevaka aktiemarknaden. Om du köper aktier behöver du ha mer överblick och kontroll över dina investeringar än om du köper fondandelar. Du tar en lite större risk men du kan ha en möjlighet till en högre avkastning.

4. Vilka aktier kan jag köpa?

Exakt vilka bolag du kan köpa aktier i beror på vilket institut (oftast en bank eller en aktie-/fondmäklare) du har ditt konto hos och vilken typ av konto som du har valt. Institutet kan erbjuda aktier i både svenska och utländska bolag. De tar en avgift, som kallas courtage, för varje aktieaffär du gör. Courtageavgiften kan variera mellan olika institut och beror på hur mycket du investerar. För utländska aktier kan det finnas avvikelser och andra avgifter som du behöver ha koll på. Därför är det enklast för dig som nybörjare att börja köpa aktier i svenska bolag som är noterade på en svensk marknadsplats, som Stockholmsbörsen.

När du vill komma igång med aktier kan det vara bra att börja med väletablerade och stabila bolag som du känner till sedan innan. Ett tips är att investera i bolag som sysslar med något du förstår och är intresserad av – då blir det lättare och roligare att hålla dig uppdaterad om hur det går för bolaget.

5. Ha koll på emissioner

Emission innebär att ett bolag genomför någon förändring av de aktier som finns i bolaget. Det kan till exempel vara att bolaget vill öka eller minska aktiekursen eller förändra antalet aktier som finns i bolaget. Om du redan äger aktier i ett bolag som gör en så kallad nyemission brukar du få ett erbjudande om att teckna fler aktier. Då behöver du ta ett beslut och svara till ditt institut om du vill delta eller inte. När ett bolag genomför en emission så kan det antingen vara bra eller dåligt för dig som investerare. Det är viktigt att ta del av den information som finns om emissionshändelsen, så att du känner till hur emissionen kan komma att påverka ditt innehav och ägande.

Gå en kurs för att bli expert på emissioner

6. Kom ihåg riskerna

Att investera i aktier innebär alltid en risk. När du är nybörjare bör du därför inte investera mer pengar än du har råd att förlora – det tar tid att lära sig att investera smart. Se alltid till att ha ett sparkonto vid sidan av ditt aktiekonto innan du börjar handla med aktier. Ett nybörjartips är att börja investera mindre summor regelbundet, till exempel varje månad, så att du sakta men säkert blir varm i kläderna. Undvik till en början investeringar med hög risk och köp gärna aktier i några olika typer av bolag.

Lycka till!

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på kurser.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt fritidskurs. Du kan hitta Denice som skribent på artiklar inom flera områden på kurser.se Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om fritidskurser och relaterade ämnen på kurser.se. Om hon själv fick välja en kurs skulle hon vilja lära sig ett nytt språk – gärna arabiska! Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser