Sök kurs 👉

Den perfekta lussebullen – tips och recept

Älskar du lussebullar lika mycket som vi? Det var väl det vi trodde. Vi har samlat våra bagarkontakter och skrivit ihop en smaskig lista med välgräddade tips och recept. För att du ska kunna baka de perfekta lussebullarna för just din smak. Varsågod och frossa! 

Lussebullar

Älskar du lussebullar lika mycket som vi? Det var väl det vi trodde. Vi har samlat våra bagarkontakter och skrivit ihop en smaskig lista med välgräddade tips och recept. För att du ska kunna baka de perfekta lussebullarna för just din smak. Varsågod och frossa!

Hälsosamma lussebullar

Hedvig Littorin som driver kostrådgivningssiten eatnlive delar med sig av sina tips för hur du kan byta ut de vanliga ingredienserna mot hälsosammare alternativ:

  • Använd stevia istället för socker
  • Byt ut vetemjölet mot mandelmjöl, dinkel eller havremjöl
  • Använd 50/50 smör och kokosolja istället för bara smör

Hedvig har även ett smarrigt recept på Saffran Raw Balls för dig som vill hålla det extra nyttigt:

  • 2 dl Cashewnötter
  • 1,5 dl Havregryn
  • 15 Dadlar
  • 1 pkt Saffran
  • 3 msk Kokosflingor

Ju kladdigare deg, desto bättre

Sandra Callermo som driver en mat- och livsstilsblogg deltog med dessa tips:

  • Snåla inte med saffran, du kan köra dubbelt upp utan problem
  • Minska mängden mjöl i traditionella recept
  • Degen ska INTE vara mysig att jobba med, kladdigare deg ger saftigare bullar
  • Riv ned lite mandelmassa i degen så blir bullarna supergoda

På Sandras blogg kan du se hennes recept på “Världens godaste lussebullar”.

Blöt upp saffranet

Peter och Lotta Ljunggren som äger Espegards Café på Gotland bidrog även med några tips för allmänt lussebullebak:

  • Låt degen vila klokt
  • Använd mycket smör för saftigare bullar
  • Gör en vanlig deg för vetebullar och tillsätt saffran
  • Blöt upp saffranet med exempelvis varm mjölk – ger bättre färg och arom

Hett tips: Byt ut en del av vätskemängden mot kesella eller fil.

Klara, färdiga, baka!

Vill du bli ett riktigt bakningsproffs? Spana in våra bakningskurser


Annonser