”Mamma, kolla vad mycket hår som lossnar”. Maries dotter Isabelle var tio år gammal när hon drabbades av den autoimmuna sjukdomen Alopecia och på bara några månader tappade hon mer än hälften av sitt hår. Idag, drygt ett år senare, är Isabelle frisk och hennes hår är tillbaka. Räddningen? Antiinflammatorisk kost.
Det kanske bara är för mycket klor i poolen
Det var under en semester i Spanien 2018 som Marie Pohl upptäckte att hennes äldsta dotter, Isabelle, tappade ovanligt mycket hår. Borsten fylldes allt snabbare och det gick att ana en kal fläck i Isabelles hårbotten. Marie reagerade på att det var konstigt, men tänkte att det kanske var på grund av den stora mängd klor det var i poolen.
Väl tillbaka i Sverige bokade de en tid på vårdcentralen direkt. Alla prover såg bra ut, men Isabelle fick också en remiss till en hudläkare. Den kala fläcken blev sakta men säkert allt större. Hudläkaren konstaterade att detta förmodligen är något som heter Alopecia – och det finns ingenting att göra åt det.
”Det bästa du kan göra är att inte göra någonting alls”
Marie berättar att de gick till totalt fyra hudläkare och alla sa samma sak. De sa konsekvent att man inte vet varför hon har fått sjukdomen, att det inte finns någonting man kan göra och att det bara är att hålla tummarna att håret kommer tillbaka. De försäkrade Marie om att det bästa hon kunde göra var att inte göra någonting alls. Men den kala fläcken blev bara större och större.
Det måste finnas en anledning till varför Isabelle har blivit sjuk
Att passivt vänta och se vad som händer var inte ett alternativ för Marie. Hon hade vid det här laget läst på en hel del om antiinflammatorisk kost i samband med att några vänner till henne startat Food Pharmacy, som idag är en av Sveriges största plattformar inom hälsa.
– Jag började kolla runt på autoimmuna sjukdomar som denna. Vad står det om dem? Läkarna säger att det är ett mysterium, men jag hittade rätt snabbt att det finns en koppling till tarmfloran. Då kontaktade jag en tjej som jobbar med näringsmedicin och är specialiserad på just autoimmuna sjukdomar. Hon sa att vi ska börja med att ta reda på varför Isabelle har blivit sjuk från första början. Då kände jag: Gud vad skönt. För det måste ju finnas en anledning till varför hon har blivit sjuk.
Allt hängde ihop
Det som följde var en grundlig hälsogenomgång. Saker som familjen inte reagerat på innan blev plötsligt uppenbara att de hörde ihop med sjukdomen. Isabelle hade de två senaste åren haft problem med magen, hon klagade regelbundet på huvudvärk och var ofta så trött att hon höll på att somna vid middagsbordet. Symtomen var inte så pass frekventa eller tydliga att de blev alarmerande var för sig. Och de tycktes ha andra, enklare, förklaringar. Det var ju skrikigt i klassrummet, Isabelle kunde ha varit uppe sent kvällen innan eller kanske var hon i en utvecklingsfas.
Det var först när de tittade på allting i samband med Alopecian som de insåg att allt hängde ihop – så här ska man inte behöva må. De tog blodprover som skickades till USA för en grundligare analys än den som erbjuds i Sverige, resultatet visade att Isabelle var överkänslig mot tre olika beståndsdelar i gluten och hon hade en stor inflammation i kroppen. Marie blev informerad om att de måste lägga om hela Isabelles kost.
En antiinflammatorisk sammansättning för att bygga upp kroppen igen
Den nya kosten innebar mycket fokus på just antiinflammatorisk mat. Halva tallriken skulle bestå av grönsaker, 25 procent av protein, 10 procent av långsamma kolhydrater och 15 procent av fett. Den sammansättningen gällde varje måltid. Målet var att dämpa inflammationen i Isabelles kropp för att bygga upp den igen, berättar Marie.
– Hon fick också jättemycket kosttillskott till en början. Mycket vitaminer som d-vitamin och omega-3. Eftersom att Isabelle var så pass illa däran var hon tvungen att snabbare bli frisk och boosta kroppen med extra allt.
”Jag vill inte ha den här sjukdomen”
Att bli diagnostiserad med Alopecia var tungt för tioåriga Isabelle. Marie berättar att hon var väldigt ledsen i början, hon ville helst inte prata om sjukdomen alls.
– Hon kunde ringa oss om vi var på fest och säga ’Kan ni inte komma hem? Jag vill inte ha den här sjukdomen’. Hon drömde också jättemycket mardrömmar och hon var nästan apatisk ett tag. Det var så olikt henne, hon som vanligtvis är en väldigt tuff tjej. Jag försökte att inte visa min oro för henne, istället fokuserade jag på att alltid ha en plan framåt. Jag tror att det gav Isabelle lite hopp – mamma har en plan.
Resultaten dröjde inte länge
Två till tre veckor efter att Isabelle slutat med gluten slutade hon också att tappa hår.
– Gluten visade sig vara en enorm trigger för Isabelle. När hon slutade äta det slutade också håret falla av. Efter det fick hon dock en efterreaktion och blev otroligt trött. Men det sa näringsmedicinaren är ganska vanligt. Det är som att immunförsvaret har varit i krig men nu äntligen fått semester och kan slappna av.
Marie berättar att tröttheten höll sig kvar i några veckor men därefter var även alla andra symtom som bortblåsta. Huvudvärken försvann, problemen med magen försvann, tröttheten försvann. Isabelle fick en helt annan energi, en energi hon inte haft på flera år, och håret började nu växa tillbaka.
– Efter ungefär ett halvår var alla kala partier borta och hennes kropp var helt fri från inflammation. Hon mådde bäst av alla i familjen!
Skolan har varit fantastisk
Marie berättar att Isabelles skola, Futuraskolan i Stockholm, har varit otroligt hjälpsam under hela processen.
– Det var en stor ångest för Isabelle att komma tillbaka till skolan och hon ville ha keps på sig, vilket man inte får. Vi tog ett möte med rektorn innan höstterminen började. Hon var helt fantastisk och sa att självklart ska Isabelle få glutenfri kost även i skolan. Vi behövde inga läkarintyg eller något. Isabelle fick även ha keps i skolan, rektorn skulle se till att prata med alla lärare och sa att de kunde koppla in skolkuratorn som kunde vara med.
Isabelle och hennes pappa höll också en Powerpoint-presentation om Alopecia för hela klassen. Det var ett väldigt effektivt sätt att förklara och avdramatisera sjukdomen för alla barn, berättar Marie.
Det har varit en tuff resa kantad av hopplösa läkarbesked och ovisshet kring framtiden. Men idag mår Isabelle bra, och den en gång kala fläcken är nu täckt med hår nästan lika långt som innan diagnosen.
Marie delar med sig av sina bästa råd
Har du några råd till den som blir diagnostiserad med en autoimmun sjukdom?
– Ge inte upp! Ge inte upp även om läkarna säger att det inte finns något att göra. Du kan i alla fall testa att lägga om din kost. Har du exempelvis problem med magen eller huvudet får du försöka notera när du får ont. Du får helt enkelt vara lite av en detektiv själv och testa dig fram. Du kan testa att utesluta olika grejer i några veckor. Märker du ingen skillnad kan du testa att utesluta något annat. Alla är ju känsliga mot olika saker. Och det är det som är grejen, vi är alla olika. Det finns ingen universallösning.
Hur rekommenderar du att man går tillväga om man är intresserad av att laga antiinflammatorisk mat?
– Vi brukar gå på vad vi har hemma. Vi har beställt en glutenfri matkasse och en grönsakslåda från MatHem och improviserat därifrån. Soppor är också ett enkelt och bra sätt att få med grönsaker. Vi har mestadels modifierat alla vanliga recept vi brukade göra innan. Om vi till exempel gjorde kycklingpasta förut gör vi nu kyckling med grönsaker och zucchinipasta eller blomkålsris.
Att halva tallriken ska bestå av grönsaker låter mycket, hur gör man för att variera sig?
– En stor sallad på halva tallriken blir ju lite tråkigt efter ett tag. Så jag försöker göra tre olika grönsaksgrejer till varje måltid. Exempelvis kan det vara en sallad, en stekt blandning av lök, kål och champinjoner och en grönsaksröra, kanske guacamole eller ärtpesto. På så vis blir det lite olika typer av grönsaker, och maten blir lite roligare.