Lär dig oljemålning

Bakom en oljemålning ligger ofta mycket tid och tålamod då färgerna skiljer sig i jämförelse med andra, mer snabbtorkande färger. Vi ger dig tipsen för att komma igång idag! 

Oljemålningar är fantastiskt vackra med sina djupa lager och oljiga färger. Bakom ett konstverk ligger ofta mycket tid och tålamod då färgerna skiljer sig mycket åt i jämförelse med andra, mer snabbtorkande färger. Är du nyfiken på att lära dig mer om oljemålning? Vi ger dig tipsen för att komma igång redan idag!

Vad är oljemålning?

Många vackra konstverk och kända tavlor är målade just med olja. Oljemålning fungerar bra för nybörjare men kan även göras mer avancerad med flera tekniker och lager med färg. Vad som är speciellt när man målar med olja är att färgen torkar väldigt långsamt. Tack vare den långa torktiden för oljefärg så kan du bygga upp ditt arbete över många dagar och rätta till misstag och förbättra ditt verk.

Hur målar man med olja?

En grundregel är att alltid börja måla med ljusa färger. Det kan vara svårt att lyckas om du har de mörka färgerna i botten om de inte torkat när du vill måla nästa lager. Börja med en skiss där du får till rätt storlek samt perspektiv och bygg sedan på med färg i tunna lager. Oljefärger behåller sin intensitet även när de har torkat.

Att färgen har lång torktid kan både ha för- och nackdelar. Du har möjlighet att göra justeringar innan färgerna satt sig, men vissa målningar kan ta upp till flera månader att torka helt. Oljemålare arbetar ofta i tre olika steg:

  • Grundmålning: skiss och grundläggande komposition
  • Mellanmålning: lägger grunderna för färgerna och skapar utrymme för detaljer
  • Avslutande lager: skapa avslutande effekter och detaljer

Oljemålning för nybörjare

Ett vanligt misstag bland nybörjare är att man börjar måla med många starka färger. Det kan göra att resultatet blir kaotiskt och kanske inte alls så vackert och harmoniskt som man tänkt sig. Ett bra tips är därför att börja med få färger och lägga till allteftersom du ser motivet växa fram. Om du vill skapa en vacker tavla på kort tid är oljemålning inte rätt väg att gå eftersom man bygger upp tavlan i lager och väntar på torkning. För dig som inte vill måla med olja och istället ha en snabbare målning kan du läsa mer om akvarell eller akryl.

Tekniker och material

När du ska skapa en oljemålning behöver du ha tillgång till vissa verktyg och material. Dessa saker kan vara bra att börja med:

  1. Penslar - ha gärna tillgång till några olika storlekar för att använda till olika lager och detaljer.
  2. Oljefärg - du måste inte ha massor för att komma igång. Börja med färre färger och bygg på allteftersom.
  3. Staffli - då det tar tid att skapa en oljemålning är det att föredra att ha duken på ett staffli.
  4. Canvas eller målarduk - eventuellt vill du börja med att stryka på en primer för att ge den fin lyster och en bra bas.
  5. Terpentin - använd lösningsmedel för att jobba med tunna färger och det första lagret kan gärna vara i princip genomskinligt. Därefter kan du bygga på med fetare färger.
  6. Palettknivar - används för att trycka ut färgen och få till annat resultat än med penslar.

Är du intresserad av att gå en kurs i oljemålning? Här hittar du kurser på distans!

Oljemålning på distans

Sandra Callermo

Sandra Callermo

Marketing Project Manager (Visa mer)
Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare. (Mindre)

Om

Sandra arbetar som Marketing Project Manager och har jobbat inom företaget sedan 2020. Hon kommer från en förort till Stockholm och har pluggat ekonomi och marknadsföring i Uppsala. Tidigare var hon Site Manager på kurser.se och har skrivit guiderna inom yoga, motorsågskörkort och målning. Utöver det älskar hon allt som har med mat att göra och skulle gladeligen gå en matlagningskurs. Sandra skriver artiklar på kurser.se som hjälper både kursarrangörer och potentiella kursdeltagare.

Annonser